Home Posle 5 Brazil favorit na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Brazil favorit na Svetskom prvenstvu u fudbalu

by bifadmin

Brazil se u svojstvu domaćina priprema da otvori Svetsko prvenstvo u fudbalu u četvrtak 12. juna u Sao Paolu. U nastojanju da predvidi rezultate Svetskog prvenstva, PwC se okrenuo ekonometrijskim modelima u previđanju rezultata na ovom velikom sportskom događaju.

Dan Brodfild (Dan Broadfield), ekonomista u PwC, kaže: “U prethodno sprovedenim analizama rezultata reprezentacija na Olimpijskim igrama, uočili smo izraženu vezu između ukupnog broja osvojenih medalja neke nacionalne reprezentacije i stepena privrednog razvoja zemlje koju pomenuta reprezentacija predstavlja. Međutim, ovakva veza nije uočena kada je reč o rezultatima ostvarenim na Svetskom prvenstvu. Ipak, u ključne faktore spadaju broj igrača koji svaka zemlja ima na raspolaganju, nivo interesovanja za fudbal, i to na nacionalnom nivou, fudbalska tradicija i aktuelna pozicija zemlje na svetskoj rang listi.

brazil

Snaga reprezentacije

Nakon izvršene analize ključnih varijabli, PwC je priredio „Indeks rezultata na Svetskom prvenstvu“ (Slika 1) koji predstavlja kvalitativnu procenu snage svake zemlje učesnice Prvenstva. Indeks jasno ukazuje na to da je ove godine Brazil favorit, i to zbog svoje dugogodišnje fudbalske tradicije i činjenice da je ove godine domaćin Prvenstva. Ipak , Nemačka, Argentina i Španija biće jaka konkurencija Brazilu. Do tada, iako se na listi favorita nalazi među prvih osam zemalja, Engleska će morati da se bori za prolazak u dalji tok takmičenja, s obzirom na to da su Italija i Urugvaj, njeni direktni rivali, nešto bolje rangirani na pomenutoj listi.

PwC procena rezultata koji će biti ostvareni na Svetskom prvenstvu 2014. godine

slika1

Faktor „Domaćin“

Ekonometrijski model pokazuje da zemlja domaćim, u poređenju sa zemljom koja nije domaćin sportskog događaja, može da očekuje prolaz u naredna dva kola (Slika 2). Osim pomenutog, postoji efekat „prednosti igre na domaćem terenu“ koji predviđa moralnu podršku navijača i poznato okruženje, što ove godine pogoduje reprezentacijama koje dolaze iz zemalja Latinske Amerike. Zanimljiv je i sledeći podatak: nijedna evropska zemlja nije osvojila Svetsko prvenstvo koje je bilo održano bilo u Severnoj ili Južnoj Americi, dok je samo jednom latinoamerička zemlja pobedila na Svetskom prvenstvu održanom u Evropi, reč je o Brazilu koji je osvojio titulu prvaka sveta na Svetskom prvenstvu u Švedskoj 1958. godine.

„Grupa smrti“

Mišljenja su podeljena o tome koja će grupa biti proglašena za tzv. „Grupu smrti“na Svetskom prvenstvu 2014. godine. Prema referentnom indeksu rezultata pripremljenom od strane društva PwC, grupe D i G imaju najjače izglede da budu proglašene za „Grupu smrti“ (vidi Sliku 3).

Procena snage svake grupe na SP 2014, prema indeksu rezultata društva PwC 

SLIKA 3

Džon Hoksvorth (John Hawksworth), glavni ekonomista u PwC, kaže: „Prema našem indeksu, najbolji ukupan rezultat ostvaruje grupa D, stoga postoji uverenje da će ova grupa biti proglašena za „Grupu smrti“. Ovakav rezultat ukazuje na to da postoji izražena fudbalska tradicija u Urugvaju, Engleskoj i Italiji. Ove tri zemlje su na Svetskom prvenstvu u fudbalu uvek bile među prvih 10 zemalja i sedam puta podelile prvo mesto na prethodno održanih 19 Svetskih prvenstava u fudbalu. Engleskoj neće biti lako da obezbedi dalji plasman, s time što će, ukoliko uspe u tome , imati velike šanse za plasman barem u četvrtfinale.“

Zemlje koje su premašile odnosno podbacile u odnosu na očekivanja

U PwC studiji definisano je nekoliko varijabli koje u značajnoj meri objašnjavaju razlike u ostvarenim rezultatima zemalja učesnica na svetskim prvenstvima. Reč je o varijablama kao što su broj registrovanih fudbalera u zemlji, posećenost fudbalskih utakmica prve lige, broj podnetih kandidatura za domaćina Svetskog prvenstva, kao i da li se zemlja nalazi u Evropi ili Južnoj Americi.

PwC model procene ukupnog broja bodova sa Svetskog prvenstva za svaku zemlju (objašnjenje dato u napomeni 1) u odnosu na ostvaren broj bodova prikazan je na slici 4, koja pokazuje da li zemlja ima bolji ili lošiji rezultat u odnosu na očekivani.

Reprezentacija Brazila je najviše premašila očekivanja time što je prikupila 95 bodova više od projektovanog rezultata; ova reprezentacija je u kontinuitetu ostvarivala bolji rezultat od drugih zemalja sa sličnim brojem registrovanih igrača odnosno sličnim stepenom posećenosti klupskih utakmica.

Reputacija Engleske kao „večitog gubitnika“ takođe se može donekle opravdati time što je njen tim osvojio 26 bodova manje od projektovanog broja. Ipak, najveći gubitnik je, zapravo, SAD za koju se očekivalo da će sakupiti dodatnih 76 bodova imajući u vidu veliki broj registrovanih fudbalera, kao i često podnošenje kandidatura za domaćina SP. Međutim, treba napomenuti da ova procena ne uzima u obzir činjenicu da, u odnosu na druge zemlje, u SAD od ukupnog broja registrovanih fudbalera veći deo čine žene. O tome svedoči činjenica da ženska reprezentacija SAD postiže daleko bolje rezultate na SP u fudbalu za žene.

Pročitajte i ovo...