Home VestiEkonomija FED: 2014. ipak slabija od očekivanog, kamatne stope ostaju blizu nule

FED: 2014. ipak slabija od očekivanog, kamatne stope ostaju blizu nule

by bifadmin

Američka centralna banka umanjila je prethodnu prognozu za ekonomski rast u 2014, sa 2,8%-3% na opseg od 2,1%-2,3%. U priloženom saopštenju, ipak, predstavnici FED su napomenuli da je „tokom prethodnih meseci ipak došlo do ekonomskog oporavka“.

jelen obama bernanke

Kao što je i bilo očekivano, FED je opet skratio obim finansijskog stimulusa za dodatnih 10 milijardi dolara, pa će u junu otkupiti obveznice za 35 milijardi dolara. To je bilo peto smanjivanje obima otkupa obveznica i očekuje se da će do jeseni kvantitativno popuštanje FED biti u potpunosti ukinuto. Predsedavajuća FED Dženet Jelen napomenula je da to ipak nije određeni termin, te „da bi po potrebi, program stimulusa mogao da se nastavi ili ponovo poveća“.

Na pitanje novinara do kada će ostati na snazi ovako niske kamatne stope, Jelen je odgovorila da će one ostati „blizu nule još dosta dugo po prestanku stimulativnog programa“, odnosno u zavisnosti od napretka američke ekonomije. Većina finansijkih analitičara, prenosi BBC, ne očekuje da će referentna kamatna stopa u SAD porasti u narednih godinu dana.

Pročitajte i ovo...