Home Posle 5 Dve kule koje bi mogle da reše problem kineskog zagađenja

Dve kule koje bi mogle da reše problem kineskog zagađenja

by bifadmin

Arhitektura iz prethodnih decenija često je bila okarakterisana kao „glavni krivac“ za propadanje urbanih celina, ali moguće je da će aktuelni trendovi u arhitekturi pomoći, pre svega ekološkoj, obnovi velikih gradova.

wutan
Dizajn najnovijeg projekta engleskog biroa Chetwoods mogao bi da predstavlja rešenje za sve veći problem zagađenja u kineskim industrijskim gradovima. Sa tačno jednim kilometrom visine, dve kule u kineskom gradu Vutanu, nazvane „Kule Feniks“, ukoliko budu odobrene, ne samo da će postati najviše zgrade na planeti, već će biti u potpunosti energetski samoodržive, i ne samo to – već će filtrirati vazduh i vodu, obrađivati biomasu, a vetroturbinama prikupljati energiju vetra i solarnim panelima sunčevu energiju, čiji višak će šlati dalje prema gradu.

Čitav projekat je zamišljen kao deo revitalizacije grada Vutana, a osim ovih ekoloških aspekata, u njega su „ugrađena“ i odgovarajuća religijska i kulturološka značenja važna za to podneblje. Zasad postoji samo ovaj dizajn i još uvek je neizvesno da li će biti prihvaćen. Projektovana cena izgradnje još uvek nije dostupna u javnosti.

Pročitajte i ovo...