Home Posle 5 Gradonačelnik Venecije smenjen zbog korupcije

Gradonačelnik Venecije smenjen zbog korupcije

by bifadmin

Đorđo Orsoni stupio je sa dužnosti gradonačelnika Venecije zbog istrage koja se vodi o primanju mita u nabavci opreme za projekat Mojsije za zaštitu grada od većih plimskih talasa, a koji je u izgradnji već čitavih 11 godina.

venecija

Orsoni i još 34 državna službenika bili su uhapšeni zbog optužbi prošle nedelje i protiv njih je podignuta optužnica da su oštetili gradsku kasu za ukupno 20 miliona evra, i to uzimavši iz javnih fondova određenih za izgradnju čuvenog projekta Mojsije (izvedeno iz italijanskog akronima projekta MOSE). Orsoni je juče pušten iz kućnog pritvora i tom prilikom je izjavio da je „žrtva političkih neprijatelja“, kao i da je „dao sve od sebe dok za dobrobit grada dok je obavljao funkciju gradonačelnika“. Ipak, on je napravio nagodbu za četvoromesčenu kaznu zatvora, piše BBC.

Završetak projekta Mojsije je više puta odlagan usled finansijke krize koja je pogodila evrozonu i Italiju. Mojsije obuhvata 78 mobilnih barijera ukupne dužine oko 1,6 kilometra, koje se podižu u slučaju nevremena i sprečavaju povećanja nivoa mora u Venecijanskom zalivu i do tri metra. Ranije procene govorile su da je njegova vrednost oko sedam milijardi evra.

Pročitajte i ovo...