Home VestiPolitika i društvo Iračka kriza: povratak Amerikanaca?

Iračka kriza: povratak Amerikanaca?

by bifadmin

Republikanski senator u Kongresu Sjedinjenih Država Mič Mekonel izjavio je danas da je „predsednik Obama rekao da mu nije potrebna dozvola zakonodavaca za pokretanje bilo kakve akcije u Iraku“, u svetlu najnovije eksalacije sukoba između radikalnih islamista i regularne iračke vojske.

irak

Irak je početkom nedelje zatražio pomoć od SAD u suzbijanju islamskih ekstremista iz grupa ISIS i ISIl koji su zauzeli nekoliko najvećih gradova i opasno se približavaju Bagdadu. Zvaničnici iz Iraka tražili su da pripadnici američke vojske izvedu „vazdušne napade na mete militantnih pobunjenika“, međutim dopisnici iz Bagdada tvrde da bi bilo kakva vojna pomoć sa strane u ovom trenutku bitno uticala i na aktuelnu političku sliku u oovj zemlji, pa je to glavni razlog zašto se SAD još uvek premišljaju da li da reaguju.
Potpredsednik Džo Bajden je juče sa premijerom Iraka Nourom Malikijem razgovarao o eventualnim „dodatnim merama“ koje bi „suzbile teroriste“, ali istovremeno pozvao na nacionalno jedinstvo Iračana. Obamina administracija od ranije ima neslaganja sa Malikijem jer je optuživan da diskriminiše sunitsku manjinu.

Pročitajte i ovo...