Home VestiPolitika i društvo Mir usporava rast svetske ekonomije?

Mir usporava rast svetske ekonomije?

by bifadmin

Pojedini analitičari za spor ekonomski rast na globalnom nivou krive, pored finansijske krize, i jačanje kineske privrede koja je sada ozbiljan konkurent najjačim svetskim privredama, slabu potražnju, rastuću nejednakost, iscrpljenost inovaciono-tehnološkog sektora, nejednako razvijenu infrastrukturu ali i – insistiranje na miru. Naime, kako piše Njujork Tajms u veoma kontraverznom članku pod imenom “Nedostatak velikih ratova usporava ekonomski rast” odsustvo masovnih i krvavih sukoba na planeti negativno utiče na globalnu ekonomiju.

To ne znači da su autori ovih redova zaboravili na dešavanja u Iraku, Sudanu i ostalim zemljama koje su proteklih godina bile poprište krvavih revolucija, već da su svi ovi sukobi imali mnogo manje žrtava od svetskih ratova ili na primer rata u Vijetnamu.

Broj ljudskih žrtava u ratovima u poslednjih 70 godina

rat i ekonomija

Ovo međutim nije preporuka da se u budućnosti vode ratovi, već neka vrsta objašnjenja zašto se u mirnodopskom periodu ekonomije sporije razvijaju – zato što svaka spoljašnja opasnost za jednu zemlju donosi sa sobom i mogućnost lakšeg odlučivanja vlasti za kvalitetne investicije, bilo da je u pitanju ulaganje u nauku ili liberalizacija ekonomije. Fokus koji vlasti zadržavaju u nesigurnim vremenima čini ekonomije jačima.

Kao primer ove tvrdnje autor teksta navodi američki napredak u razvoju nuklearne tehnologije, računara i letelica ostvaren tokom Hladnog rata. Takođe, on pominje i aktuelni primer Japana koji trpi geopolitičke pritiske od moćne Kine paralelno sprovodeći ekonomske reforme koje ojačavaju njegovu ekonomiju. Dakle, sve zemlje koje se osećaju ugroženo moraju da ojačaju iznutra.

Ipak, sve ove teorije o korisnosti rata za ekonomiju danas treba uzeti sa oprezom jer rat u današnjim okvirima, sa moćnom tehnologijom masovnog uništenja, može imati nesagledive posledice. Svetski rat bi danas doneo mnogo više žrtava i razaranja nego pre jednog veka. Dakle sadašnjih 2% ekonomskog rasta godišnje nikako ne bi trebalo menjati za potencijalnih 4% uz velika uništenja, zagađenje i masovne ljudske žrtve.

Zato je, zaključuju novinari Njujork Tajmsa, vredelo menjati bolji životni standard za mir.

Više o ovim tvrdnjama možete pročitati u knjigama “Rat! Koja korist od njega? Sukobi i progres civilizacije od primata do robota (War! What Is it Good For? Conflict and the Progress of Civilization From Primates to Robots)” Ijana Morisa i “Rat i zlato: 500-godišnja istorija carstava, događaja i dugova (War and Gold: A 500-Year History of Empires, Adventures, and Debt)” Kvasi Kvartenga.

Pročitajte i ovo...