Home VestiBiznis & Finansije Naled: Uskoro još jedan automobilski gigant u Srbiji

Naled: Uskoro još jedan automobilski gigant u Srbiji

by bifadmin

U narednih nekoliko godina, na prostoru između Beograda, Novog Sada i Šida, možemo da očekujemo investiciju jednog giganta iz automobilske industrije. To možemo da zaključimo na osnovu pozicioniranja proizvođača komponenti i načina na koji posmatraju i nas i celi region, izjavio je danas Branislav Nedimović, član Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i gradonačelnik Sremske Mitrovice.

automobili nista

On je na okruglom stolu NALED-a i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u opštini Pećinci, posvećenom mogućnostima za investiranje u autoindustriju na prostoru Vojvodine, ocenio da će konkurencija za tu i druge investicije biti Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Hrvatska, ali da bi uz podršku pokrajinske i republičke vlade i kvalitetan pristup lokalnih administracija ta investicija mogla da bude realizovana u Srbiji.

Nedimović je okupljenim predstavnicima gradova i opština rekao da za uspešno privlačenje ulaganja nije najvažnija infrastruktura već dobra administracija koja investitoru nudi sigurnost i poštuje dogovore. „U savremenom svetu najvažnije je raditi po standardima i u tom pravcu lokalnim samoupravama može puno da pomogne prolazak kroz proces certifikacije koji sprovodi NALED. Do sada je 31 lokalna samouprava dobila certifikat o povoljnom poslovnom okruženju i pojavljivanje Sremske Mitrovice na listi najboljih investicionih destinacija Financial Times-a ne bi bilo moguće bez NALED-a. Zato pozivam kolege iz lokalnih samouprava da se uključe u program certifikacije“, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski istakao je da je ključ uspeha za privlačenje investicija u Vojvodinu u opremanju industrijskih zona u koje bi došli ulagači i prilagođavanju obrazovnog programa potrebama ulagača, ali pre svega u dobroj administraciji.

„Ono što ne odgovara istini su tvrdnje da je administracija loša. Situacija u tom pogledu nije ista od opštine do opštine. Trebalo bi da nastavimo da razvijamo efikasnu administraciju, koja je kičma sistema, a jaku administraciju čine jake institucije dok jake institucije čine jaki pojedinci. Rezultat u Vojvodini je evidentan, privukli smo 6,6 milijardi evra i imamo novih 70.000 radnih mesta“, rekao je Bugarski.

On je podsetio da je Vojvodina napravila razvojnu agendu do 2020. i razvija „Vojvođanski standard“, koji je komplementaran sa NALED-ovim certifikatom o povoljnom poslovnom okruženju i koji od lokalnih samouprava zahteva da kreiraju strategije razvoja za narednih šest godina, kao i da imaju kvalitetne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koje će brinuti o komunikaciji s privredom.

Ivo Somr, direktor češke kompanije Mitas Tyres, koja proizvodi pneumatike za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju u Rumi, naglasio je da nije dobro za Srbiju da smanjuje poreske kredite i povećava porez na dobit jer će investitori morati da razmisle šta dalje kada podsticaji na osnovu kojih su došli prestanu da važe. Kao ključne instrumente za privlačenje ulaganja on je naveo postojanje dobre administracije, podršku države i dobar obrazovni sistem. Somr je rekao da Mitas ima problem da nađe visokokvalifikovane radnike i dodao da je cena ulaganja tek na petom mestu liste prioriteta investitora.

Neophodna tehnološki intenzivnija ulaganja u autoindustriju

Damir Patarčić, savetnik u VIP fondu, podsetio je da je u Vojvodini investirano oko 330 miliona evra u prateću automobilsku industriju i otvoreno 11.000 radnih mesta. Kao problem je naveo činjenicu da je reč o ulaganjima koja su podrazumevala niskokvalifikovanu radnu snagu jer je osnovni razlog dolaska bilo smanjenje troškova. “U Srbiji kablovske setove proizvodi 15.000 radnika, a primaju platu nižu od republičkog proseka. Potrebno je da privlačimo tehnološki intenzivnije firme, koje će imati više potrebe za inženjerima. Trudimo se da to uradimo i pomažemo lokalnim samoupravama oko svih pitanja koja moraju da reše sa investitorima”, rekao je Patarčić.

Pročitajte i ovo...