Home VestiPolitika i društvo Poljoprivrednici iz 5 poplavljenih opština primili pomoć u semenu kukuruza i povrtarskih kultura

Poljoprivrednici iz 5 poplavljenih opština primili pomoć u semenu kukuruza i povrtarskih kultura

by bifadmin

Poljoprivrednici u područjima pogođenim poplavama u Srbiji su ovog vikenda primili donaciju u semenu kukuruza i povrtarskih kultura, koja će im obezbediti trenutnu pomoć kako bi obnovili useve i ponovo pokrenuli proizvodnju u ovogodišnjem vegetacionom ciklusu.

Kao odgovor na period katastrofalnog plavljenja i hitne potrebe da se pomogne srpskoj poljoprivredi i poljoprivrednicima da povrate svoju proizvodnju u Obrenovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Jagodini, kompanija Monsanto, vodeći proizvođač konvencionalnog semena u Evropi, donirala je seme kukuruza dovoljno da se zasadi približno 3.000 hektara. Ukupna maloprodajna vrednost donacije kukuruznog semena Srbiji je 375.000 američkih dolara.

Monsanto donacija

Područja na kojima će seme biti donirano, kao i njegova količina, identifikovani su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a donacija će biti direktno isporučena poljoprivrednicima čija su domaćinstva ugrožena u poplavama.

Poplave koje su u maju ove godine pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ocenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je balkanske zemlje zadesila u proteklih više od sto godina. Ukupna šteta koju je poljoprivreda u Srbiji pretrpela je procenjena na oko 500 miliona evra.

Monsanto je takođe donirao seme za ponovnu setvu drugim balkanskim zemljama – Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ukupna maloprodajna cena semena koje je donirano regionu je 600.000 američkih dolara. Monsanto takođe donira seme paradajza, krastavca i kupusa u vrednosti od oko 100.000 američkih dolara poljoprivrednicima u ove tri zemlje.

Pročitajte i ovo...