Home VestiBiznis & Finansije Predstavnici AmCham dali podršku vladi Srbije za reformske procese

Predstavnici AmCham dali podršku vladi Srbije za reformske procese

by bifadmin

Članovi Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) razgovarali su sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o načinima kako se privreda dalje može uključiti u saniranje posledica poplava ali i o dosadašnjem napretku reformskih procesa i prioritetima privrede i Vlade za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta.

Na tradicionalnom poslovnom ručku, članice Američke privredne komore pozdravile su otpočinjanje reformi radom na izmenama ključnih zakona, kao što su Zakon o radu, Zakon o stečaju i Zakon o planiranju i izgradnji. Krajem 2013. godine, privrednici okupljeni u AmCham-u identifikovali su prioritete za bolji poslovni ambijent: regulativa rada, bolja zaštita poverilaca, smanjivanje sive ekonomije, rešavanje administrativnih prepreka za gradnju i unapređenje predvidivosti poreskog i neporeskog opterećenja za privredu. Jačanje institucionalnog okvira, donošenje ključnih zakona, kao i njihovo dosledno i efikasno sprovođenje, od presudnog su značaja za realizaciju reformi koje je neophodno ostvariti da bi Srbija krenula putem promena.

Zoran Petrović potpredsednik Upravnog odbora AmChama

„Vlada Srbije je zahvalna privredi na brzom reagovanju i pomoći koja je pružena tokom vanredne situacije i katastrofalnih poplava”, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije. „Problem nezaposlenosti je jedan od prioriteta Vlade Srbije i u narednom periodu ćemo intenzivno raditi na definisinju podsticaja za zapošljavanje tako što će država preuzeti na sebe deo nameta koje su podnosili poslodavci, kao i na kreiranju mehanizama za privlačenje direktnih stranih investicija. Paket ekonomskih reformi će se sprovesti usvajanjem niza sistemskih zakona, koji su neophodan preduslov za poboljšanje poslovnog ambijenta”.

Potpredsednik AmCham-a i predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović rekao je da je pored donošenja Zakona o radu neophodno nastaviti sa donošenjem niza mera za poboljšanje poslovnog ambijenta. „Mere za suzbijanje sive ekonomije, što je takođe jedan od prioriteta AmCham-a, prvenstveno počivaju na boljoj primeni zakona, počev od nadležnih inspekcija i MUP-a, preko dobro organizovanog tužilaštva, do efikasnog sudstva koje konačno pokazuje da se kršenje zakona ne isplati. Takođe se nadamo da će u narednom periodu biti preduzete i mere za unapređenje predvidivosti poreskog i neporeskog opterećenja, kroz donošenje jedinstvenog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojim će se jasno pobrojati naknade i njihovi iznosi, ali urediti i lokalna davanja, kako bi trošak za firmu bio predvidiv i primeren“, rekao je Petrović, koji je poručio premijeru i Vladi „da će u AmCham-u uvek imati partnere za podršku reformama”, navodi s eu saopštenju AmCham.

„Posledice poplava su pojačale simptome krize u kojoj se nalazi privreda Srbije, ali su takođe pokazale da nismo kao društvo zaboravili na prave vrednosti, poput saosećajnosti, osećaja zajedništva i solidarnosti. Sada je najvažnije zadržati ovaj duh i AmCham će podržati svim svojim kapacitetima napore u prevazilaženju posledica poplava ali i u sprovođenju neophodnih ekonomskih reformi i ispred Američke privredne komore danas želim da Vam poručim: računajte na nas“, istakla je Maja Piščević, izvršna direktorka AmCham-a. „Važno je da se paralelno nastavi sa donošenjem neophodnih zakona i insistirati na njihovoj doslednoj implementaciji i jačanju institucija koje treba da ih garantuju, posebno nadležne inspekcije i pravosuđe“.

Članovi Američke privredne komore, koja okuplja 190 kompanija sa 100 000 radnika, saglasili su se u stavu da bi dalje odlaganje početka reformskog procesa i donošenja novih paketa zakona ugrozilo realizaciju započetih investicionih projekata i nepovoljno bi uticalo na opredeljivanje stranih investitora da ulažu u Srbiju. Saradnja poslovne zajednice i donosioca odluka, transparentnost prilikom donošenja zakona kao i dosledno sprovođenje usvojenih zakonskih rešenja su među osnovnim preduslovima za uspeh reformi, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo...