Home VestiPolitika i društvo Šest zemalja redovno proverava pozive u Vodafonovim mrežama

Šest zemalja redovno proverava pozive u Vodafonovim mrežama

by bifadmin

Organi reda i zakona u šest zemalja još uvek, uprkos afera sa Vikiliksom i Snoudenom, veopma redovno „presreću“ i proveravaju pozive unutar Vodafonovih mreža i to bez pristanka i znanja operatera, saopštila je u petak ova britanska kompanija.

spijuniranje

Iz bezbednosnih i legalnih razloga, Vodafon ne želi da saopšti imena šest država koje se i dalje oglušavaju protiv sve većih poziva na poštovanje privatnosti podataka. Smao godinu dana posle prvog nastupa u javnosti Edvarda Snoudena sa dokazima o prismotri fizičkih lica velikog obima od staren američke agencije NSA, navodi velikog mobilnog operatera „doliće ulje na vatru“ i pokrenuti novi talas diskusija na ovu temu.

U velikoj većini zemalja za špijuniranje nečijih poziva neophodan je zahtev od strane službenih lica upućen operateru koji pruža uslugu. Međutim, presretanje poziva u ovim slučajevima i zemljama vrši se „bez ikakve prethodne saglasnosti“. Neke zemlje, s druge strane, imaju zakonodavstvo koje dozvoljava upliv u telekomunikacione mreže bez komunikacije sa operaterom, pa predstavnici Vodafona sada, između ostalog, pozivaju na usklađivanje međunarodnih zakona i veću zaštitu podataka u svim zemljama u kojima posluje. Ostaje samo da se vidi, da li će u narednim danima na svetlost dana „isplivati“ i imena tih šest država koje neometano špijuniraju svoje građane.

Izvor: CNN

Pročitajte i ovo...