Home VestiIT i nauka Srpsko IT tržište u 2013. godini raslo više od 9%

Srpsko IT tržište u 2013. godini raslo više od 9%

by bifadmin

IT tržište u Srbiji u 2013. značajno je poraslo u odnosu na prethodnu godinu, uz rast od 9.24% dostigavši tako vrednost od 1.02 milijardi dolara, prema završenom godišnjem istraživanju analitičke kompanije IDC Adriatics. Mereno u lokalnoj valuti, vrednost IT tržišta porasla je za 5.75% u odnosu na 2012. godinu. Za 2014 godinu, IDC je inicijalno prognozirao dalji blagi rast tržišta (oko 1.2%), ali u svetlu skorašnjih velikih elementarnih nepogoda, ova prognoza se trenutno revidira:

„Sigurno je da će i IT tržište u Srbiji osetiti posledice nedavnih poplava, IDC još uvek radi na reviziji prognoze koja će izaći u drugoj polovini jula meseca, ali već sada možemo sa sigurnošću reći da ove godine nećemo videti očekivani rast već u najboljem slučaju stagnaciju, ili verovatnije, blagi pad“, kaže Zorana Jurić, Country Manager IDC Adriatics za Srbiju. „Ipak, 2013. godina donela nam je neke pozitivne trendove koji pokazuju da naše tržište polako sazreva, tu je pre svega projekat legalizacije softvera Vlade Republike Srbije, kao i digitalizacija poslovanja dela državnih institucija. Takođe, mnoge kompanije počinju implementaciju Cloud servisa i Big Data aplikacije u svoje poslovanje, kao i korišćenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju“.

rast it

Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini je zabeležila porast u vrednosti. U segmentu hardvera najsnažniji rast zabeležile su isporuke pametnih telefona i tableta, a blagi porast primetan je i na tržištu štmpača, prvi put nakon četiri godine konstantnog opadanja, dok je blago opala vrednost isporučenih desktop računara. Tržište laptop/notebook računara pretrpelo je najveći pad u vrednosti isporuka. Blagi rast vrednosti zabeležen je i na tržištu servera, dok je tržište urađaja za skladištenje podataka stagniralo.

IT usluge su u 2013 činile 14% tržišta, paketni softver zauzeo je 10.5%, a personalni računari zauzeli su 18.2 posto u ukupnoj vrednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Asseco je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu paketnog softvera, dok je HP bio prvi na ukupnom tržištu računara i uređaja za štampu u 2013. godini.

Pročitajte i ovo...