Home VestiEkonomija Usporava rast proizvodnje čelika u svetu

Usporava rast proizvodnje čelika u svetu

by bifadmin

Rast globalne potražnje za čelikom u prvom kvartalu 2014. usporio je za 0,8% posle rasta od 8,7% iz prethodnog kvartala i rasta od 9,7% iz trećeg kvartala 2013. Stručnjaci misle da je na ovaj pad uticao pad tražnje na (ogromnom) kineskom tržištu, jer je industrijska proizvodnja (za koju se inače koriste velike količine čelika) u razvijenim zemljama porasla za 3,1% u prva dva meseca 2014. U zemljama u razvoju je pak u protekloj godini doživela pad – sa početka godine na kojem je proizvodnja čelika rasla brzinom od 4,4% na 4,1% koliko je iznosio njen rast u prva dva meseca 2014.

Međutim, kada se sagleda samo rast – u prva tri meseca ove godine globalna proizvodnja čelika porasla je za 3,7%, od čega je kineska porasla za 4.9%, dok je u ostatku sveta rasla po stopi od 2,5%. Prognoze kažu da će proizvodnja čelika u 2014. porasti za 3,1% a u narednoj godini za 3,3%, što je ipak usporavanje ako se uzme u obzir da je u 2013. godini ovaj rast iznosio 3,6%. Međutim sada izgleda da će taj rast biti i manji.

industrija celika

Zato je 6. i 7. maja održan sastanak OECD-ovog Komiteta za čelik na čelu sa Rizaburo Nezuom na kojem se diskutovalo o daljim perspektivama rasta na globalnom tržištu, otvaranju novih čeličana u svetu, upravljanju ovim problemom od strane država, kao i o uticaju ove industrije na zaštitu životne sredine.

Delegacije ministara iz OECD zemalja dogovorile su se da nastave međusobno da se informišu o pojedinačnim naporima država i njihovim uspesima u podizanju proizvodnje čelika i osamostaljivanju ove industrije od države koja joj u većini zemalja pruža podsticaje. Takođe, oni su razgovarali i o potrebi za liberalizacijom trgovine čelikom.

Pročitajte i ovo...