Home Posle 5 Sutra počinje 3. Beogradski festival evropske književnosti

Sutra počinje 3. Beogradski festival evropske književnosti

by bifadmin

Otvaranjem izložbe stripa mađarskog umetnika Geze Rica Kuvarove kletve i druge gadosti koji je nastao prema motivima istoimenog romana Srđana V. Tešina sutra u 19 časova u Domu omladine Beograda počinje 3. Beogradski festival evropske književnosti koji od 24. do 27. juna organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Na otvaranju Festivala govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, dok će strip-izložbu otvoriti mr Branko Đukić, urednik međunarodnog strip-festivala „Stripolis“ i istoimenog časopisa iz Zrenjanina, i pisac Srđan V. Tešin.

Prvog dana Beogradskog festivala evropske književnosti nastupa poznata slovenačka knjiženica Suzana Tratnik, dobitnica Prešernove nagrade za književnost i autorka romana Ime mi je Damjan koji je preveden na nekoliko evropskih jezika.

U programu književnost na filmu prvog dana Festivala biće prikazan film Danila Kiša i Aleksandra Mandića Goli život. Nastao pre više od četvrt veka, prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića, ovaj film je dramatično svedočenje o iskustvu života sa istorijom XX veka.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 3. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

3. Beogradski festival evropske knjizevnosti opet

Treći Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jednu dramatizaciju po savremenoj književnosti i jednu izložbu stripa. Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat pisci su koji će obeležiti 3. Beogradski festival evropske književnosti. U čitanjima i razgovorima s poznatim domaćim i stranim piscima uinličiće se jedna moguća slika savremene književnosti. Pored ovih pisaca, u okviru programa Na sceni 3. Beogradskog festivala evropske književnosti učestvovaće i čitav niz kritičara, esejista i prevodilaca.

Sastavni deo 3. Beogradskog festivala evropske književnosti je retrospektiva filmova Književnost na filmu u okviru koje će biti prikazana tri domaća i jedan nemački film nastali po savremenoj književnosti. Od domaćih filmova, pored Golog života Danila Kiša i Aleksandra Mandića, biće prikazani Klopka Srdana Golubovića, koja je proistekla iz istoimenog romana Nenada Teofilovića, i Život u osam imena Miodraga Kolarića koji je nastao prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije. Kolarićev film o čudesnoj sudbini Đorđa Šagića, prvog Srbina koji se zvanično uselio u SAD pre tačno dvesta godina, doživeće srpsku premijeru 27. juna na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti. Film Premeravanje sveta nemačkog reditelja Detlefa Buka snimljen je prema istoimenom romanu Danijela Kelmana.

Rediteljke Ivana Vujić i Ana Konstantinović pripremila je sa studentima Akademije dramskih umetnosti u Beogradu dramatizaciju po romanu Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu. Publika će ovu dramatizaciju imati priliku da vidi u četvrtak 26. juna, kada je Terezija Mora ekskluzivni gost 3. Beogradskog festivala evropske književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde su svakog festivalskog dana susreti sa domaćim i stranim piscima u 19 i u 20 časova, dok su u 21 čas besplatne projekcije filmova iz programa Književnost na filmu.

Pored partnerske podrške Doma omladine Beograda, organizaciju 3. Beogradskog festivala evropske književnosti podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, mreža TRADUKI, Goethe-Institut Beograd, Srpski PEN centar i Billboard Print, kao i veliki broj medijskih partnera.

Pročitajte i ovo...