Home VestiBiznis & Finansije U Srbiji i dalje nizak kvalitet regulatornog okruženja

U Srbiji i dalje nizak kvalitet regulatornog okruženja

by bifadmin

Kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji je tek 41,8 odsto željenog standarda, a najproblematičnije je sprovodjenje zakona, pokazao je danas objavljeni, drugi po redu godišnji Regulatorni indeks Srbije (RIS). Iako je vrednost RIS-a za 2014. znatno bolja od ocene za prethodnu godinu (kada je bila 31,7 od maksimalnih 100), niska vrednost govori da je kvalitet propisa i način njihovog donošenja odnosno primene i dalje kamen spoticanja za privrednike.

RIS su predstavili Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Americcka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), a reč je o oceni koju je vlada zaslužila za kvalitet, javnost i predvidljivost pripreme propisa, ažurnost sprovodjenja zakona, regulatorno opterećenje privrede i dostupnost informacija.

rupe u zakonu

Drugu godinu za redom, Vlada i ministarstva najnižu ocenu (12,6) dobili su za ažurnost sprovodjenja zakona, najviše zbog kašnjenja u donošenju podzakonskih akata. Veoma mali pomak napravljen je i u otklanjanju troškova koje privredi nameće primena propisa, a posebno izostanak daljeg ukidanja parafiskalnih nameta (ocena 29,7).

Jedina komponenta koja je kao i 2012. bila zadovoljavajuća jeste dostupnost informacija, pre svega zahvaljujući kvalitetu internet strana ministarstava, ali je čak i u okviru ove komponente jedan od indikatora neopravdano nizak: tek nešto više od pola ministarstava (10 od 18) odgovorilo je na upit gradjana u okviru istraživanja NALED-a.
U saopštenju je navedeno da, iako se za sve veći broj nacrta zakona organizuju javne rasprave, efekti tih rasprava nisu vidljivi, a evidentno je da se i dalje dve trećine zakona usvaja po hitnom postupku.
NALED je, kako bi proverio validnost RIS-a, sproveo istraživanje stavova privrede na uzorku od 250 preduzeća.
„Veliko podudaranje (87,5 odsto) percepcije privrednika i Regulatornog indeksa govori nam da je privreda svesna realne slike kvaliteta regulatornog okruženja, a s druge strane govori da je RIS dobar pokazatelj mišljenja privrede i stanja zakonodavnog procesa u Srbiji“, ukazao je NALED.
RIS je kvantitativni, sumarni pokazatelj transparentnosti i kvaliteta zakonodavnog procesa, ažurnosti države u sprovodjenju zakona, predvidivosti i konkurentnosti regulatornog okruženja, razvijen u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja.
NALED je danas predstavio i istraživanje stavova privrede prema sivoj ekonomiji, koje pokazuje da gotovo dve trećine privrednika smatra da su im godišnji prihodi smanjeni za više od 30 odsto zbog aktivnosti firmi koje posluju u sivoj zoni, dok 15 odsto smatra da su njihovi godišnji prihodi zbog toga manji i do 50 odsto.

Pročitajte i ovo...