Home VestiPolitika i društvo Stranim jezikom do bolje zarade

Stranim jezikom do bolje zarade

by bifadmin

Tečno poznavanje stranog jezika vam ne povećava samo šanse za zaposlenje već i za bolju zaradu. Tako bar pokazuje jedno istraživanje Fakulteta Varton i LECG Europe koje je našlo vezu između učenja drugog stranog jezika i povećanja godišnjeg prihoda za 2%. To ne zvuči kao velika cifra, jer kako brojke pokazuju – za nekog ko godišnje zarađuje 30.000 to je dodatnih 600 dolara.

strani jezici

Međutim, znanje dva strana jezika pre svega omogućava lakšu promenu posla i dolazak na poziciju koja je bolje plaćena. Sada se na primer među 5 najbrže rastućih traženih zanimanja nalaze i tumači i prevodioci a američki Biro za statistiku rada očekuje da će između 2012. i 2020. njihova atraktivnost za poslodavce porasti za 46%.

I bezbednosne strukture vole poliglote, posebno CIA i američka vojska koja plaća 1.000 dolara mesečno više vojnike koji tečno govore dva strana jezika.

U pravu i poslovnom sektoru najviše se trenutno traže stručnjaci koji govore azijske jezike, pre svega kineski i japanski. Međutim, ako nekoga učenje kineskog pisma plaši, dobra vest je i da su pojedini evropski jezici u trci za dobru zaradu. Naime, premija za učenje nemačkog jezika veća je za 4% od ostalih.

Izvor: Time

Pročitajte i ovo...