Home Posle 5 Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić i srpska premijera filma Život u osam imena na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti

Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić i srpska premijera filma Život u osam imena na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti

by bifadmin

Vida Ognjenović i poznati hrvatski pisac Roman Simić Bodrožić učestvuju u književnim programima završnog dana 3. Beogradskog festivala evropske književnosti.

U razgovoru sa Vidom Ognjenović biće predstavljene njene novije priče i drame, a posebna tema njenog nastupa na ovom festivalu biće javni status književnosti.

Roman Simić Bodrožić je nedavno za knjigu Nahrani me dobio nagradu „Kiklop“ za najbolju proznu knjigu godine u Hrvatskoj. Roman Simić Bodrožić je prevođen na više evropskih jezika i zastupljen u svim važnijim antologijama savremene hrvatske priče. U fokusu njegovog nastupa na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti biće upravo njegova nagrađena knjiga Nahrani me.

Roman Simic

Programi Beogradskog festivala evropske književnosti održavaju se u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najpre u 19 časova nastupa Vida Ognjenović, dok književno veče Romana Simića Bodrožića počinje u 20 časova.

Završni program 3. Beogradskog festivala evropske književnosti pripada filmu. Srpsku premijeru filma Miodraga Kolarića Život u osam imena publika će moći da prati u okviru festivalskog programa Književnost na filmu s početkom u 21 čas. Nastao prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije, film Život u osam imena prati čudesnu sudbinu Đorđa Šagića, prvog Srbina koji se zvanično uselio u SAD pre tačno 200 godina.

Posetioci Festivala mogu da vide i strip-izložbu mađarskog umetnila Geze Rica koja je nastala po motivima romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.

Treći Beogradski festival evropske književnosti počeo je 24. juna i privukao je veliku pažnju javnosti. Oblikovan kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme, 3. Beogradski festival evropske književnosti se sastojao od predstavljanja knjiga i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja. Tokom festivala publika je mogla da prati sedam čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, četiri projekcije filmova, jednu dramatizaciju po savremenoj književnosti i izložbe stripa.

Organizator festivala je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Pročitajte i ovo...