Home VestiEkonomija Roboti Kinezima kradu posao?

Roboti Kinezima kradu posao?

by bifadmin

Najveći kineska privatna fabrika Foxconn se priprema da unapredi svoj proces proizvodnje novom linijom robota, rekao je direktor matičnog preduzeća iPhone proizvođača. Apple bi mogla biti prva kompanija koja će iskoristi prednosti novog procesa, a iPhone 6 biti prvi telefon koji će se proizvoditi na novim robotima. Svaki od planiranih 10.000 robota će koštati kompaniju između 20 i 25 hiljada dolara, a oni će biti u stanju da proizvedu 300.000 pametnih telefona godišnje, prenosi www.iBerza.com

robot apple
Mašine koje su sada u završnim fazama testiranja, neće biti na raspolaganju za prodaju drugim kompanijama, kaže izvršni direktor Terry Gou, jer Foxconn verovatno neće imati dovoljno da zadovolji ni svoje potrebe.
Predviđeno je da roboti asistiraju ljudima u prozvodnji. Ova strategija je otkrivena 2011, a od od ove 2014. godine trebalo je da bude instalirano prvih milion mašina. Iako je plan promenjen, Foxconn je najavio pojačanje ljudstva i primanje u radni odnos još 100 hiljada novih radnika. Roboti će zašrafljivati umesto ljudi, polirati delove i raditi druge slične poslove za iPhone 6 koji se očekuje u septembru. Apple će biti prvi koji će angažovati nove kineske robote, a Foxconn je najavio partnerstvo i sa kompanijama poput Microsofta, Sony i Blackberry.

Pročitajte i ovo...