Home VestiBiznis & Finansije Štediše BiH od Invest banke potražuju 200 miliona evra, odluka suda u Strazburu se čeka

Štediše BiH od Invest banke potražuju 200 miliona evra, odluka suda u Strazburu se čeka

by bifadmin
Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu donelo je odluku da Slovenija mora da plati odštetu deviznim štedišama nekadašnje Ljubljanske banke. Još se očekuje odluka Veća u vezi s Invest bankom iz Srbije. Sud je Sloveniji naložio da u roku godinu dana pronađe sistemsko rješenje za isplatu štednje.Takvom odlukom potvrdio je presudu iz 2012. godine po tužbi troje deviznih štediša Ljubljanske i Invest banke. Odluka Velikog veća Evropskog suda za ljudska prava je konačna.
Presuda je donesena po tužbi dvoje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini, koja može postati presedan za ostale slučajeve neisplaćene devizne štednje štediša te banke.Veliko veće Suda održalo je 10. jula ročište o predmetu Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije, u kojem je prvostepenskom presudom naložio da se dvema štedišama Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine mora isplatiti neimovinska šteta od po 4.000 eura. Slovenija i Srbija uložile su žalbu 2013. godine.To je prvi slučaj u kojem su kao solidarno odgovorne tužene sve države naslednice SFRJ. Sud je ipak odlučio da su odgovorne jedino Slovenija i Srbija.
svinja stednjaPrema podacima udruženja štediša iz Bosne i Hercegovine, oni od Srbije potražuju oko 200 miliona evra.Istovremeno, oko 420.000 štediša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od Ljubljanske banke očekuju oko 185 miliona evra, odnosno oko tri milijarde evra s kamatama.Prema grubim procenama, Slovenija bi za štediše Ljubljanske banke iz drugih nekadašnjih republika bivše SFRJ morala u budžetu osigurati za odštete između 200 i 300 miliona evra.

Pročitajte i ovo...