Home VestiBiznis & Finansije Vujović: Sindikati će pomagati u procesu privatizacije

Vujović: Sindikati će pomagati u procesu privatizacije

by bifadmin

Ministar privrede i vršilac funkcije ministra finansija Dušan Vujović razgovarao je juče uveče sa predstavnicima sindikata preduzeća u restrukturiranju o problemima koji se odnose na uslove rada, isplate minimalnih zarada, socijalne programe, kao i overu zdravstvenih knjižica, saopštila je pres služba ministarstva.


Ministar je obavestio predstavnike sindikata da je Ministarstvo privrede našlo rešenje za overu zdravstvenih knjižica. „Početkom sledeće nedelje, radnici svih preduzeća u restrukturiranju imaće overene zdravstvene knjižice i kontinuitet u zdravstvenoj zaštiti“, rekao je Vujović.
vujovic sastanak sa sindikatima 2
On je naglasio da Ministarstvo aktivno radi na iznalaženju rešenja za isplatu minimalnih ličnih zarada radnicima do konačnog rešenja za statusa preduzeća u restrukturiranju i da će u tom cilju Ministarstvo nastojati da rebalansom budžeta obezbedi sredstva za isplatu minimalnih zarada radnicima u ovim preduzećima.
Dogovor sa sindikatima je i da se prati isplata socijalnih programa, jer su socijalni programi nekim radnicima već isplaćeni, a Ministarstvo će rebalansom budžeta nastojati da obezbedi sredstva za ove potrebe. „Naš cilj je da u okvirima fiskalnih mogućnosti obezbedimo ono što možemo kako bi radnici preživeli ove teške trenutke. Apelujemo na druge nadležne institucije da u okviru svojih mogućnosti pomognu socijalno ugrožene kategorije radnika“, rekao je Vujović.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da predstavnici sindikata formiraju radnu grupu koja će aktivno pomagati u procesu privatizacije. „Našli smo načine da jedni druge razumemo i zajedno radimo na rešavanju problema. Moramo biti na istoj strani, jer u suprotnom šaljemo lošu poruku investitorima što nam značajno umanjuje šanse za njihov dolazak na naše tržište“, rekao je ministar.
Predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da su predstavnici sindikata zadovoljni sastankom i predloženim rešenjima i dodao da će sindikati zajedno sa Ministarstvom privrede raditi na iznalaženju rešenja koja su od egzistencijalnog značaja za sve radnike preduzeća u restrukturiranju. On je ponovio da su sindikati spremni da pruže svu potrebnu logistiku u procesu privatizacije.

Pročitajte i ovo...