Home VestiBiznis & Finansije Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu neznatno smanjena, mnogo više nezaposlenih žena nego muškaraca

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu neznatno smanjena, mnogo više nezaposlenih žena nego muškaraca

by bifadmin

Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je u drugom kvartalu ove godine 20,3 odsto od ukupnog broja aktivnih stanovnika (zaposleni i nezaposleni) i manja je za 0,5 procenata u odnosu na prethodno tromesečje, saopštio je na osnovu  Ankete o radnoj snazi, Republički zavod za statistiku. Od toga se 19,5 odsto odnosi na mušku i 21,3 odsto na žensku populaciju.

Stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu iznosila je 18,3 odsto, a u Regionu Vojvodine 21,6. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 18,3 procenta, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 23,3 odsto.

Stopa zaposlenosti, koja predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina, u drugom kvartalu iznosila je 39,5 odsto, pri čemu je zaposlenost muškaraca bila 46,7 a žena 32,8 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti bila je regionu Šumadije i Zapadne Srbije 42,1 odsto, a zatim u Vojvodini 39,4 odsto. U Beogradskom regionu, ta stopa iznosila je 38,9 odsto, a u regionu Južne i Istočne Srbije 36,8.

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu manja je za 0,5 procenata u odnosu na prvi kvartal, kada je bila 20,8 odsto, dok stopa zaposlenosti beleži porast od 1,1 procentni poen, jer je u prvom tromesečjui iznosila 38,4 odsto.

Stopa neformalne zaposlenosti u drugom kvartalu 2014. veća je za 0,7 procentnih poena, odosno porasla je sa 20,5 na 21,2 odsto.

Tu stopu predstavlja broj lica koja rade bez formalnog ugovora o radu u ukupnom broju zaposlenih. Ta kategorija obuhvata zaposlene u neregistrovanoj ili registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, kao i neplaćene pomažuće članove domaćinstva.

poslovna zena
Radnu snagu (aktivno stanovništvo) čine sva lica koja rade, makar jedan sat sedmično, ili aktivno traže posao sa ciljem sticanja sredstava za život.

Anketa je sprovedena u drugoim kvartalu na uzorku od oko 10.000 domaćinstava, a prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva anketirana lica, kojih je bilo više od 23.000. Podaci o radnoj aktivnosti prikupljeni su za 20.481 lice.

Pročitajte i ovo...