Home VestiBiznis & Finansije Vujović izneo preliminarni plan mera štednje

Vujović izneo preliminarni plan mera štednje

by bifadmin
Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović rekao je danas da veruje da bi penzije i plate u javnom sektoru mogle biti smanjene za po 10 odsto i da bi socijalno prihvatljiviji a i dalje kredibilan plan fskalne konsolidacije mogao da se izvede i sa manjim stavljanjem tereta štednje na ove dve grupacije.
Vujović je potvrdio da Vlada Srbije i dalje namerava da postigne dogovor sa MMF o trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti.
On je rekao da bi taj sporazum, koji se smatra osnovnim uslovom za očuvanje poverenja investitora, pomogao u lakšem zatvaranju konstrukcije u vezi sa rešavanjem pitanja državnog duga i budžetskog deficita.
reforme i stednja
Vujović je najavio da bi taj sporazum mogao biti postignut u septembru ili u oktobru uporedo sa usvajanjem rebalansa budžeta za 2014 i  pripreme budžeta za 2015. godinu.
On je agenciji Blumberg rekao da smatra da bi se uz postizanje sporazuma olakšalo smanjivanje potrošnje i ublažile posledice budžetske štednje.
Ministar je dodao da Srbija želi da nastavi razgovore sa MMF-om, u nadi da će oni biti uspešno završeni do kraja septembra ili početka oktobra.
On je takođe rekoa da bi postizanje sporazuma sa MMF  moglo otvoriti mogućnost delimičnog relaksiranja monetarne poitike s obzirom na veoma nisku inflaciju.
Ministar navodi da Vlada treba da napravi ukupnu uštedu od oko 1,4 milijardi evra tokom tri godine kako bi manjak spao na oko jedne milijarde.
Cilj je takođe da se stabilizuje nivo javnog duga, rekao je on.
Vujović je o tome danas razgovarao sa članovima Fisklanog saveta.
Govoreći o doskorašnjem ministru finansija, Lazaru Krstiću koji je u subotu podneo ostavku, Vujović je rekao da je Krstić bio za reforme zasnovane na politici pod njegovom kontrolom.
Prema izvorima bliskim vladi Vujović je u samom startu bio viđen za ministra finansija, ali je  ostankom Krstića, pomeren na mesto ministra privrede, a Kori Udovički na mesto ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Za sada je nejasno da li će odlazak Krstića dovesti do nove rokade u vladi Srbije.
Krstićev pristup bio je zasnovan na ideji da se najteži deo štednje sprovede odmah ove jeseni i u tome je čini se imao dosta veliku podršku dela ekonomista i članova Fiskalnog saveta.
Ekonomista Stojan Stamenković je prilikom predstavljanja poslednjeg broja MAT rekao da ni Svetska banka ni MMF ne insistiraju na drastičnom smanjenju plata i penzija jer su svesni socijalnih posledica takvog rešenja.
Vujović je najavio da bi oko svog plana, koji je još nije razrađen, sproveo široke konsultacije s obzirom na važnost ovakvog poteza i mogućnosti „da se suočimo sa sumornim izgledima u mnogim budućim godinama“.
Vujović je rekao da je njegov plan „podjednako kredibilan, ali socijalno izvodljiviji“ program koji bi smanjivao deficit za po 500 miliona evra godišnje do 2017. godine, prenosi Beta.

Pročitajte i ovo...