Home VestiBiznis & Finansije Biciklistička ruta za razvoj Srema

Biciklistička ruta za razvoj Srema

by bifadmin

Završen je projekat za 130 km biciklističke rute i 300 km de tour ruta sa pratećom infrastrukturom u šest opština sremskog i dve južnobačkog okruga koji bi trebalo da posluži za apliciranje za buduće prekogranične projekte i partnerstva, pre svega sa institucijama i komorama  hrvaske pogranične Vukovarsko-srijemske županija,  čiji su predstavnici učestvovali na završnoj konferenciji projekta u PKS.

utor studije i glavni projektant dr Vuk Bogdanović, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, rekao je da je ruta projektovana tako da ima konekciju sa biciklističkim rutama u okruženju. Nadovezuje se na hrvatsku rutu Srijem kod Neština, ide grebenom Fruške Gore, preko Banaštora i Inđije i spaja se sa međunarodnom biciklističkom rutom „Eurovelo 6“. Profesor Bogdanović je naglasio da glavna ruta kroz Srbiju ima oko 130 km, i još 300 km de tour ruta u deset pravaca.

„Projekat je pokrenut kako bi se omogućio razvoj cikloturizma, a time i ukupan održivi razvoj Sremskog regiona“, rekla je Sanja Stupar, prjekt menadžer Regionalne razvojne agencije Srem. Osim izrade osnovnog projekta rute sa svom signalizacijom i odmorištima, projekat je  obuhvatio i pitanja socio-ekonmskog položaja regiona u kome je stanovništvo pretežno ruralno, sa naročito razvijenim vinarstvom, pa je u okviru projekta organizovana obuke za pružaoce turističkih usluga, kroz koju je u šest opština prošlo 150 ugostitelja i vinara.

biciklom u prirodu

Podsticanje dunavskog biciklizma samo je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru Regionalne Dunavske strategije Evropske unije. Strategija je pokrenuta kako bi se bolje povezali ekonomski i socijalno veoma različiti narodi koji žive duž toka Dunava i potencijali ove velike evropske reke iskoristili za socio-ekonomski razvoj.

Izvor: PKS

Pročitajte i ovo...