Home VestiBiznis & Finansije Seoski turizam ima potencijal, ali ne i dovoljnu podršku

Seoski turizam ima potencijal, ali ne i dovoljnu podršku

by bifadmin

Oko 80 odsto Srbije čine seoska područja, ali je ruralni turizam, koji bi mogao značajno da unapredi turističku ponudu zemlje, nedovoljno razvijen, ocenjeno je na sednici Grupacije za ruralni turizam Udruženja za turizam i ugostiteljstvo PKS.

Sekretar Udruženja za turizam PKS Dragana Šabić rekla je da Srbija ima odličan potencijal za unapređenje ruralnog turizma, ali da je za njegov razvoj neophodna bolja saradnja nadležnih institucija. Najveći problem jeste što o dolascima turista u seoska područja Srbije ne postoje konkretni statistički podaci. Neophodna je kategorizacija seoskih turističkih domaćinstava i registracija u Agenciji za privredne registre.

Na sednici je izneto niz predloga o mogućnostima unapređenja poslovanja seoskih turističkih domaćinstava. Ukazano je i da je administrativno davanje usluga neuređeno, zbog čega je otvoren prostor za improvizaciju.

selo

Na sednici je razmotren i zahtev upućen resornom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da da tumačenje Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata. Pravilnik propisuje određene uređaje u ugostiteljskim objektima za smeštaj na otvorenom prostoru, ali nije jasno definisano na koje se sve to objekte odnosi.

Za novog predsednika Grupacije izabrana je Sanja Knežević, vlasnik Etno sela Latkovac, a za zamenika predsednika Ljiljana Katić, seosko domaćinstvo Dembelija.

Pročitajte i ovo...