Home VestiEkonomija Hladni rat 2.0

Hladni rat 2.0

by bifadmin

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je objavio rezoluciju o kontra-merama na sankcije SAD i EU: Rusija će prestati da uvozi prehrambene proizvode iz zemalja koje su njoj uvele sankcije. Među državama koje strepe od ekonomskih posledica takvog poteza našla se i Nemačka. Istovremeno, ruske banke koje posluju u Evropi počele su da trpe velike gubitke.

Ruska federacija je veliki uvoznik hrane, a dobar deo uvozi upravo sa tržišta EU. Prošle godine je 16% svog izvoza Unija ostvarivala upravo u Ruskoj Federaciji, od toga su najveći pojedinačni izvoznici bili Nemačka i Italija. Zabranom uvoza Putin, a i pojedini analitičari iz zapadnih medija, smatraju da će više štete biti naneto evropskim proizvođačima hrane nego Rusiji, jer Rusija, iako ne može sopstevnom proizvodnjom hrane da zadovolji sopstvene potrebe, uvek može da potraži nove prodavce među velikim zemljama koje joj nisu uvele sankcije, kao što su npr. Kina, Brazil, Tajland, dok će evropski izvoznici teško u kratkom roku naći toliko velikog novog kupca za njihovu robu.

rusija

Tačan spisak proizvoda i njihovih proizvođača čiji uvoz će biti zabranjen još uvek nije u potpunosti sastavljen, odnosno dopunjavaće se vremenom. Uzbuna zbog trgovinskog rata sa Rusijom dodaće ulje na vatru strahu od nedovoljnog oporavka evropske ekonomije: BDP EU je u prvom kvartalu porastao za samo 0,2%, a industrijska proizvodnja u Nemačkoj je zaključno sa junom (poslednjim obrađenim mesecom) zabeležila treći uzastopni mesec pada.

U Rusiji raste inflacija, što zbog straha među stanovništvom, što zbog povlačenja investitora, a Ruske banke koje posluju na tlu EU počele su da prijavljuju gubitak u svojim evropskim operacijama.

Za to vreme, sukobi između ukrajinskih snaga i separatista na istoku Ukrajine ne jenjavaju, a 20.000 pripadnika ruske vojske, stacionirano u garnizonima duž granice sa Ukrajinom, čeka na dalji razvoj situacije.

Izvor: CNN, CNBC, BBC, Russia Today

Pročitajte i ovo...