Home VestiEkonomija Hrvatska traži od suda privremene mere u sporu sa MOL-om

Hrvatska traži od suda privremene mere u sporu sa MOL-om

by bifadmin

Hrvatski Večernji list izveštava da je ministar ekonomije Ivan Vrdoljak tražio od suda u Parizu – u kome je u ponedeljak započela arbitraža u sporu između naftnih kompanija INA iz Hrvatske i mađarskog MOL-a – uvođenje privremenih mera: zabranu prodaje akcija INA-e, kao i zabranu zatvaranja rafinerije i otpuštanja radnika.

presuda svajcarci
Pred arbitražnim sudom Međunarodne privredne komore u Parizu Vrdoljak i tim advokata koji predstavljaju državu Hrvatsku u sporu sa mađarskom naftnom kompanijom MOL, predstavili su svoje argumente, koji po njihovom viđenju, predstavljaju dokaze da je partnerski ugovor poptisan sa MOL-om zapravo nezakonit i da grupaciji MOL time ne daje nikakva upravljačka prava. Dok se spor ne razreši hrvatski predstavnici zatražili su uvođenje privremenih mera: da se MOL-u zabrani prodaja vlasničkog učešća u INA-i, kao i planirano zatvaranje dve raefinerije u Hrvatskoj, pa samim tim i otpuštanje velikog broja radnika. U pet godina MOL-ovog upravljanja hrvatskom IN-om već je otpušteno 3.500 ljudi, odnosno 18% svih zaposlenih, piše Večernji list.

Glavni argument Vlade Hrvatske za poništavanje važnosti partnerskog ugovora sa mađarskom kompanijom je ranije doneta pravosnažna presuda bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu da je primio mito od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija zahvaljujući kojem su upravljačka prava u zajedničkoj kompaniji prepuštena Mađarima. Arbitražni sud u Parizu odlučiće o zahtevima hrvatskih advokata u periodu od naredna dva meseca.

Izvor: Portfolio.hu, Večernji.hr

Pročitajte i ovo...