Home VestiEkonomija Montenegro Airlines pred bankrotom?

Montenegro Airlines pred bankrotom?

by bifadmin

Crnogorska avio-kompanija Montenegro Airlines prošlu godinu završila je sa ukupnim minusom od 41,8 miliona evra, a ako se tome dodaju i dugoročne obaveze, to akcionarsko društvo ima dug od preko 68 miliona, pokazao je izveštaj revizorske kuće „MV Konsalt“, koji se, doduše, ne poklapa sa finansijskim podacima koje je dostavila prethodna uprava kompanije.

prodaja avio karata

Ovaj izveštaj je pokazao da je minus višestruko veći nego što je prikazivala prethodna uprava, na čelu sa Zoranom Đurišićem, koji je smenjen sredinom prošle godine, nakon 19 godina na čelu nacionalnog avio-prevoznika. Đurišić je tvrdio da MA duguje oko 20 miliona, da bi nova uprava, na čelu sa Daliborkom Pejović, izašla sa podatkom da je taj dug makar tri puta veći. U izveštaju se navodi da MA duguje više nego što vredi i da ovoj kompaniji nema spasa bez pomoći Vlade.

„Društvo ima veći iznos gubitka nego što je kapital. Iz redovnih sredstava aktive ne može izmiriti gubitak, kao ni prispele obaveze. Sposobnost društva da nastavi sa poslovanjem pre svega zavisi od mogućnosti restrukturiranja njegovih obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stepena likvidnosti. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja su ograničene i gotovo u celosti zavise od podrške Vlade i njenih planova restrukturiranja“, piše u izveštaju revizora.

U saopštenju koje potpisuje bivše rukovodstvo Montenegro Airlines demantuju se ocene revizora. Ističe se da su zbunjeni činjenicom da je na redovnoj skupštini od 7. juna 2013. usvojen završni račun i po statutu kompanije na redovnom objavljenom tenderu izabrana revizorska kuća „Eurorev“. Navodi se i da „imaju saznanje“ da je angažovanje ovog revizora bilo na „drugarskim osnovama“. U saopštenju se kaže da je bivše rukovodstvo primorano da se „obrati nadležnim državnim organima radi navoda koje novo rukovodstvo plasira“. Aktuelni menadžment saopštio je da je odmah nakon usvajanja izveštaja o reviziji, kompletnu dokumentaciju predao Tužilaštvu Crne Gore.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...