Home VestiEkonomija NBS: Porast premije životnih osiguranja 24,3%

NBS: Porast premije životnih osiguranja 24,3%

by bifadmin

Prema najnovijem izveštaju poslovanja domaćeg sektora osiguranja Narodne banke Srbije, struktura ukupne premije skoro je ista kao u prošloj godini, a osiguranje od auto-odgovornosti ima najveće učešće. Zabeležen je blag rast ukupne prmeiej i kapitala, dok životna osiguranja donekel „popravljaju“ svoj status.

osiguranje
Ukupna premija svih osiguravajućih društava koja posluju u Srbiji u prvom kvartalu 2014. iznosila je 15,7 milijardi dinara (136 miliona evra), što predstavlja porast od 3,2% u odnosu na isti period prošle godine. Učešće neživotnih osiguranja u ukupnoj premiji iznosilo je 77,8%, dok je učešće životnih bilo 22,2%. Međutim, porast premije životnih osiguranja na godišnjem nivou iznosio je čak 24,3%, napominje se u izveštaju NBS. Strukutura premije, ukupno gledano, veoma je slična slici iz 2013. godine, sa najvećim učešćem osiguranja od auto-odgovornosti sa 26,4%, iza kojih slede imovinska osiguranja sa 25,1%.

Što se tiče bilansne sume svih osiguravajućih društava na domaćem tržištu, ona je povećana za 4,3% u odnosu na kraj prethodne godine i iznosi 150,3 milijardi dinara (1,3 milijardu evra). Ostvareno je i povećanje tehničkih rezervi od 8,4% i njihova potpuna pokrivenost u životnim osiguranjima i nepotpuna pokrivenost u neživotnim osiguranjima.

U Srbiji trenutno posluje 28 društava za osiguranje, što znači da je njihov broj ostao nepromenjen u protekle dve godine. Isključivo životnim osiguranjem bavi se sedam društava, isključivo neživotnim njih jedanaest, životnim i neživotnim njih šest, dok se poslovima reosiguranja bavi četiri društva. Čak 21 osiguravajuće društvo u Srbiji je u većinskom stranom vlasništvu.

Pročitajte i ovo...