Home VestiEkonomija Rast uslužnog sektora Velike Britanije, možda i povećanje kamatne stope

Rast uslužnog sektora Velike Britanije, možda i povećanje kamatne stope

by bifadmin

U Velikoj Britaniji je tokom jula dominantni uslužni sektor zabeležio dobre rezultate, pa su shodno tome porasla i očekivanja da će zakonodavci iz Banke Engleske glasati za povećanje kamatnih stopa. Delatnosti ovog sektora u koji spadaju ugostiteljstvo, hoteli, restorani i transport čini skoro tri četvrtine ukupne britanske ekonomije, a potražnja iz ove oblasti povećana je u proteklih osam meseci.

britanija

Glavni pokazatelj rasta jeste povećanje kompozitno-kupovnog menadžerskog indeksa (PMI) sa 57,7 u julu na 59,1. Ekonomisti su očekivali skromniji rast (57,9) i naveli da je bolji od očekivanog PMI povećao izglede da će se na mesečnom pregledu koji će biti održan u četvrtak u okviru Banke Engleske glasati za povećanje kamatne stope. To bi bilo prvi put da neko od članova Monetarnog komiteta Engleske (MPC) glasa za njeno povećanje od jula 2011. godine kada su Spenser Dejl i Martin Vili glasali za povećanje od 0,25% i bili nadglasani od strane svojih kolega. Kamatna stopa ostala je nepromenjena od maja 2009. godine i iznosi 0,5%.

Tokom prethodnih nedelja MPC je saopštio je da povećanja kamatne stope neće biti sve dok na red ne nastupi i povećanje plata koje uprkos ekonomskom oporavku još uvek izostaje. Ipak, očekuje se da će većina članova monetarnog komiteta glasati za nepromenjenu kamatnu stopu. Ovako neočekivan PMI prouzrokovao je i rast funte u odnosu na evro i dolar.

U evrozoni učinak proizvodnje povećan je sa 52,8 u junu na 53,8 u julu mesecu, naglašavajući ubrzani oporavak na početku trećeg kvartala godine. Iako su podaci koji dolaze iz evrozone prilično pozitivni, ona se i dalje suočava sa dosta neizvesnosti. „Svakako je prisutna strepnja oko ekonomskog uticaja koji će kriza u Ukrajini ostaviti na čitav region. U ovom trenutku, ti uticaji odnose se na smanjenje rasta i potražnje za izvoznim proizvođačima, ali bilo koja dalje eskalacija krize mogla bi značajno da utiče na ukupan tempo ekonomkog rasta“, naveo je Kris Vilijamson, glavni ekonomista kompanije „Markit“.

Ekonomija evrozone povećana je 0,4% u prvom kvartalu godine, dok je stopa nezaposlenosti ostala ista i iznosi 11,5%.

Izvor: Guardian

Priredila: K. Marinković

Pročitajte i ovo...