Home Posle 5 Opušci od cigareta kao izvor energije

Opušci od cigareta kao izvor energije

by bifadmin

Naučnici iz Južne Koreje tvrde da su pronašli način da energetski iskoriste opuške od cigareta, i ta za skladištenje energije koja bi mogla da se iskoristi za punjenje mobilnih telefona ili električnih automobila.

cigarette-butts-1330858848TKx

U studiji objavljenoj ove nedelje u naučnom žurnalu Nanotehnologija, istraživači sa Narodnog Univerziteta u Seulu naglasili su novi način na koji su iskoristili iskorišćene filtere od cigareta, koji se u najvećoj meri prave od vlakana celuloznih acetata i smatraju se toksičnim po prirodnu okolinu.   „Naša studija je pokazala da iskorišćene cigarete mogu da budu transformisane u ugljenički materijal sa visokim performansama samo jednim jednostavnim procesom“, istakao je jedan od autora studije, profesor Jonghop Ji.

Krajnji rezultat ove transformacije je tzv. superkondenzator, koji skladišti više energije, brže se puni i traje duže od dostupnih alternativa. „Iskorišćeni materijal ima nisku nabavnu cenu, veoma je porozan, provodljiv i stabilan“, navodi se u studiji. Prema istraživanju američke nevladine organizacije „Amerikanci za prava nepušača“ opušci od cigareta su najčešće odbacivani materijal širom sveta, i to otprilike oko 765.000 tona na godišnjem nivou.

Izvor: Reuters

Pročitajte i ovo...