Home VestiBiznis & Finansije Uređenje savskog basena – pitanje za sve četiri države

Uređenje savskog basena – pitanje za sve četiri države

by bifadmin
Početkom 2013. godine udruženja urbanista Slovenije i Hrvatske, a zatim i Srbije, uz podršku Evropskog udruženja prostornih planera (ECTR-CEU) i Međunarodne komisije za sliv reke Save počele su da pripremaju program za prostorno planersko sagledavanje razvoja prostora uz Savu. Nakon katastrofalnih posledica poplava u maju 2014. godine u slivu reke Save na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, zaključeno je da se rad na pripremi ovog programa mora ubrzati i da se na njemu mora početi raditi odmah, prenosi E kapija.
Zbog toga je nedavno održan sastanak Udruge hrvatskih urbanista u saradnji sa Javnom ustanovom Zavod za prostorno uređenje Brodsko – posavske županije i JU „Novi urbanistički zavod RS“, a pod pokroviteljstvom Župana Brodsko – posavske županije.
savaNa sastanku je još zaključeno, da je potrebno definisati koncept prostornog razvoja uz reku Savu sa više aspekata: zaštita od poplava, plovnost reke, vodosnabdevanje, energetsko korištenje, razvoj naselja, zaštita prirode i kulture, saobraćaj i sl. Prostorni i urbanistički koncept treba da se temelji na sledećim faktorima: mreža naselja, razvoj privrednih zona, razvoj turizma i razvoj poljoprivrede.

Kako su rekli za portal „eKapija“ iz „Novog urbanističkog zavoda RS“, konkretni predlozi za uređenje moći će da se rade tek nakon što se usvoji Prostorni plan RS do 2025. godine, a očekuje se da će to biti u septembru. Inače, prema njihovim rečima, bilo koja aktivnost na uređenju Savskog basena, moraće da se kooridinira između četiri države.

Izvor: E kapija

Pročitajte i ovo...