Home VestiPolitika i društvo Sankcije Rusiji negativno utiču na zaposlenje u Velikoj Britaniji i Evropi

Sankcije Rusiji negativno utiču na zaposlenje u Velikoj Britaniji i Evropi

by bifadmin

Lord Bamford, direktor britanske multinacionalne kompanije JCB naveo je da je apsurdno da njegova kompanija, koja je glavni britanski izvoznik za Rusiju i lider građevinske opreme na ruskom tržištu, bude pogođena sankcijama koje su Rusiji propisane u Briselu. Dodao je da odluke evropskih diplomata mogu imati presudan uticaj na smanjenje zaposlenja i gubitak poslova u Britaniji.

rusija i evropa energetika

Odluke vlada članica Evropske unije o uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji usledile su nakon tragedije usled pada aviona MH17  kompanije Malaysia Airlines u istočnoj Ukraijini prethodnog meseca. Trenutno između Moskve i Zapada vladaju zategnuti odnosi kakve pamtimo iz perioda Hladnog rata, a sankcije se odnose na rusku naftnu industriju, ruski sistem odbrane, robu sa dvostrukom namenom koja pored civilne može imati i vojnu namenu, kao i osetljivih tehnologija. Sa duge strane, smatra se da će ovakve sankcije Rusije imati negativne posledice po evropske kompanije i ekonomiju  čitavog evropskog regiona. Bamford navodi da će posledice po Evropu biti sigurne, ali u kojoj meri to sa sigurnošću još uvek ne može da se zna.

Prošlog septembra, kompanija JCB  uložila je 6 miliona funti u izgradnju  najvećeg  trgovinskog skladišta u Jekaterinburgu, četvrtom gradu po veličini u Rusiji, a JCB je trenutno proizvođač skoro svake četvrte mašine prodate u Rusiji. Upravo Rusija jeste 14-ta najvažnija destinacija za bitanski izvoz. I britanski ministar trgovine Lord Livingston, upozorio je da gubici treba da se očekuju i da će tržište svakako slabije poslovati u narednom periodu usled ovih propisanih sankcija.

Pročitajte i ovo...