Home VestiEkonomija Najskuplje grejanje na lož ulje, najjeftinija drva

Najskuplje grejanje na lož ulje, najjeftinija drva

by bifadmin

Najveće troškove za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i struju, dok će najjeftinije biti grejanje na drva, saopštila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

skupo grejanje
Kako se navodi u analizi AERS, grejanje prosečnog stana na lož ulje tokom cele sezone biće potrebno 209.000 dinara, 125.000 dinara za propan butan gas, a grejanje na struju koštaće 107.000 dinara. Za grejanje prirodnim gasom, troškovi su dva do tri puta manji i iznose 56.000 hiljada dinara.

Gotovo iste troškove kao za gas imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u pećima konstruisanim za to gorivo, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.800 dinara po kubnom metru i imaju peći niske efikasnosti. Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije (na primer 4.000 dinara po kubnom metru), a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost oko 70 odsto. U tom slučaju grejanje na drva za celu sezonu koštaće oko 31.000 dinara, neveo je AERS.
Za grejanje po standardu koji obezbeđuje centralno grejanje srednje izolovanog stana prosečne veličine, potrebno je u sezoni oko 9.000 kilovat stati energije, saopštila je Agencija za energetiku.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...