Home VestiEkonomija Za koliko sati minimalca možete da kupite jedno pivo?

Za koliko sati minimalca možete da kupite jedno pivo?

by bifadmin

Američki informativni portal Quartz sastavio je zanimljivu listu spajajući podatke o minimalnim cenama rada širom planete, dobijenim od Međunarodne organizacije rada, i prosečnim cenama točenog domaćeg piva. Srbija je u zlatnoj sredini.

pivo hajneken
U Gruziji i Bangladešu zaposleni baš moraju da se potrude kako bi dopustili sebi odmor uz jedno hladno pivo u lokalnom pabu. Naime, sa 15,1 sati rada za propisani minimalac u Gruziji možete da kupite kriglu točenog piva, što ovu zemlju čini najnepovoljnijom na svetu po ovoj, specifičnoj kategorizaciji. Na drugom neslavnom mestu je Bangladeš sa 13,4 sati rada. Ove dve zemlje se izdvajaju, dok je na trećem mestu Libija, sa 7,5 sati rada.

Sledi oko 40 zemalja, uglavnom centralne Azije, Afrike i Bliskog istoka, pa za njima Srbija, sa procenjenih 1,3 sati minimalno plaćenog rada za kriglu piva. Sa takvim rezultatom Srbija je npr. ispred Rusije (1,6 sati), ali iza Hrvatske (0,7) ili Slovenije (0,5) od zemalja u regionu. Najpovoljnije zemlje za radne pivopije su Portoriko (0,2), Luksemburg, Australija i Kipar (0,3), kao i Belgija, Nemačka, Kanada, SAD, Japan, Španija (0,3).

Ova lista sačinjena je na osnovu zvaničnih minimalnih cena rada dobijenih od Međunarodne organizacije rada i utvrđenih prosečnih cena točenog piva po sajtu za prikupljanje statistike Numbeo. Treba uzeti u obzir da najmanji iznosi minimalaca ne znače i najmanje priuštivog piva, pošto se proizvodne cene piva dosta razlikuju od zemlje do zemlje. U istraživanje je uključeno nešto manje od 100 država sa prikupljenim podacima.

Pročitajte i ovo...