Home VestiEkonomija Srbiji zajam IBRD za zdravstvo od 29,1 miliona evra

Srbiji zajam IBRD za zdravstvo od 29,1 miliona evra

by bifadmin

Srbija će od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) dobiti veoma povoljan zajam od 29,1 mil EUR, koji će biti upotrebljen za nabavku akceleratora za zračne terapije, ali i za unapređenje efikasnosti nabavke lekova, izjavio je danas direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić.

zdravstveno osiguranje

„Zajam se uzima na 15 godina, s tim da je pet godina grejs period, a deset godina rok otplate. Kamatna stopa je trenutno ispod 0,5% što je jako povoljno za nas“, rekao je Drčelić Tanjugu nakon sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Zajam će, kako je naveo, poceti da se otplaćuje 1. avgusta 2019. godine u 20 jednakih polugodišnjih rata.

On je objasnio da postoje tri komponente zajma, a da je najbitnija ona od koje će se kupiti akceleratori za zračne terapije za borbu protiv kancera kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita. „Za to ćemo dati oko 13,4 mil EUR, što je skoro polovina zajma“, precizirao je Drčelić i dodao da će ostali deo zajma biti pre svega namenjen za unapređenje efikasnoste nabavke lekova, za organizovanje jedinsvene nabavke lekova i smanjenje troškova koji se odnose na lekove u fondu RFZO.

Prvi uslov da bi se zajam povukao je njegova ratifikacija u parlamentu, a kako je naveo, najveći deo ovih sredstava bi trebalo da bude dostupan tokom 2015. i 2016.godine, po završetku tendera za akceleratore kada će sredstva biti i povučena.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...