Home VestiIT i nauka Toalet ili fabrika za proizvodnju “zelene” električne energije?

Toalet ili fabrika za proizvodnju “zelene” električne energije?

by bifadmin

Naučnici iz Bristolske laboratorije za robotiku uspeli su da naprave električnu energiju od nečega što svi proizvodimo – urina. Otkriće je testirano ranije ove godine na Sajmu toaleta u Nju Delhiju gde su posetioci mogli da se uvere da je moguće napuniti mobilne telefone pomoću urina.

“Izum je vrlo prost. Cev koja odvodi urin ide pravo u kutiju koja sadrži mikrobe ćelija koje potpomažu proizvodnju goriva”, rekao je Janis Ieropulos, profesor i direktor Bistolskog centra za biološku energiju. Elektronima koji se proizvode tokom ovog procesa omogućen je transfer do punjača za mobilne telefone.

muski toalet

Autori ovog izuma, zajedno sa Fondacijom Melinde i Bila Gejtsa koja im je pružila finansijsku potporu, planiraju da pomenutu tehnologiju implementiraju širom zemalja u razvoju koje nemaju uslova da ulažu u proizvodnju “zelene” energije, koje čak nemaju ni zadovoljavajući nivo sanitarnih prostorija. A resursi su neiscrpni – u svetu se godišnje proizvede više od tri biliona litara urina, što znači da je moguće od ovoga napraviti i ozbiljniju proizvodnju električne enegije.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...