Home VestiEkonomija Kudrin: Rusija će zbog ukrajinske krize doživeti pad ekonomije

Kudrin: Rusija će zbog ukrajinske krize doživeti pad ekonomije

by bifadmin

Aleksej Kudrin, bivši ruski ministar finansija i trenutno jedan od retkih kritičara ekonomske politike prouzrokovane ukrajinskom krizom, izjavio je da očekuje stagnaciju privrede ove godine i negativan rast naredne. Da podsetimo, zvanične prognoze kažu da će ruska ekonomija ove godine rasti za 0,5% a naredne za 1%.

On je dodao i da paralelno sa usporavanjem ekonomije i rastom socijalne potrošnje ruske vlasti neće moći da investiraju u ekonomiju onoliko koliko je potrebno da bi se suzbili negativni uticaji zapadnih sankcija. Naime, radi se o saopštenju nekoliko velikih državnih i privatnih kompanija da će im biti potrebna finansijska pomoć države – samo energetskom gigantu Rosnjeftu će izgleda biti potrebno oko 40 milijardi dolara. No, čini se da neće biti dovoljno sredstava za sve njih.

ruski problem

Osim ovih kritika Kudrin je vlasti uputio i pohvalu zbog okretanje istočnim saveznicima, ali je dodao i da će biti potrebno nekih 20 godina da se izgrade čvrste trgovinske veze sa njima i da se one iskoriste u punom kapacitetu.

Njegove reči su suprotne od zvaničnih tvrdnji da su sankcije “šansa za Rusiju da razvije sopstvenu privredu i poljoprivredu i pronađe nove saveznike”.

Izvor: Moskov Tajms

Pročitajte i ovo...