Home VestiEkonomija Banke upozoravaju klijente zbog transakcija sa Rusijom

Banke upozoravaju klijente zbog transakcija sa Rusijom

by bifadmin

U nekoliko banaka u Srbiji klijentima se izdaju pismena upozorenja da novac koji uplaćuju možda neće stići do krajnjeg odredišta ako posluju s ruskim državljanima i njihovim firmama koji su pod sankcijama EU i SAD.

Te banke, koje nisu želele da im se navodi ime, savetuju klijentima da provere kome uplaćuju novac, odnosno da provere da li u vlasničkoj strukturi kompanija s kojima posluju ima i ruskih držzavljana koji su pod sankcijama.

ptica stop

Prilikom plaćanja iz Srbije prema inostranstvu, sve banke koje su registrovane u Srbiji imaju u inostranstvu korespondentsku banku, preko koje se vrši plaćanje.

Kako su objasnili u bankama kroz primer, ako želite da uplatite novac nekome u Velikoj Britaniji, ta uplata može da ide preko Dojče banke, kao korespondentske banke, koja je u EU i koja primenjuje sankcije prema Rusiji, pa postoji mogućnost da onemogući isplatu i novac vrati banci u Srbiji.

Iz Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da ova institucija nije izdavala uputstvo poslovnim bankama koje bi se odnosilo na finansijske transakcije s Ruskom Federacijom ili firmama iz te države.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...