Home VestiBiznis & Finansije Evropska unija i FAO obezbeđuju pšenicu za jesenju setvu za domaćinstva stradala u poplavama

Evropska unija i FAO obezbeđuju pšenicu za jesenju setvu za domaćinstva stradala u poplavama

by bifadmin

U Osečini je u četvrtak započeta isporuka pšenice i đubriva za jesenju setvu  poljoprivrednim gazdinstva oštećenim u poplavama u ovom kraju. Seme i đubrivo za jesenju setvu za 100 poljoprivrednih gazdinstava u Osečini isporučila je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) koja sprovodi projekat podrške poljoprivrednicima u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljanim područjima u Srbiji.

U okviru ovog dela programa pomoći Evropske unije, biće donirano seme  pšenice i mineralno đubrivo za jesenju setvu, a pomoć  će dobiti preko 4,400 malih, porodičnih domaćinstava u 24 opštine koje su imale najveće gubitke nastale tokom prolećnih poplava. Isporuka pšenice i đubriva za sve 24 opštine biće završena u naredne tri nedelje, tako da će domaćinstva moći da na vreme završe jesenju setvu.

kombajn psenica

U okviru paketa pomoći, svako domaćinstvo će dobiti po 250 kilograma pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva. Pšenica i đubrivo koji se isporučuju poljoprivrednicima kupljeni su od domaćeg proizvođača po završetku javnog tendera.

Ova pomoć predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansira Evropska unija u iznosu od 8 miliona evra. Sve aktivnosti se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

 

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja

 

Organizacija za poljoprivredu i hranu je isključivo odgovorna za sadržaj ovog saopštenja i on ne predstavlja neophodno stavove Evropske unije.

Pročitajte i ovo...