Home VestiEkonomija Evropski novac? Hvala, ne treba!

Evropski novac? Hvala, ne treba!

by bifadmin

COSME je program podrške Evropske unije namenjen za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP). Traje od 2014. do 2020. godine, a planirani budžet je 2,3 mlrd EUR. COSME će podržati MSP u boljem pristupu finansijskim sredstvima, lakšem pristupu tržištima, kroz podršku preduzetništva i aktivnosti poboljšanja uslova za poslovanje, stvaranje novih poslova i rast.

MSP

U navedenim oblastima podrške se lako uočava šta EU vidi kao problem u poslovanju MSP u Evropi. Na prvi pogled bi se reklo da ni MSP u Srbiji nisu „spašena“ od ovih problema i da bi im itekako dobro došla sredstva EU namenjena za rešavanje tih problema.

Na drugi pogled, sigurni smo da je tako – navedeni problemi su veoma izraženi u srpskoj privredi! Prilika da iskoristimo evropske fondove da unapredimo poslovno okruženje, poboljšamo pristup kapitalu, omogućimo lakši pristup tržištu za naša preduzeća i podržimo preduzetništvo – zvuči skoro kao nepristojna ponuda, zar ne? Pa ipak, tako je: Evropa shvata da mora ozbiljno da se pozabavi konkurentnošću svoje privrede koja zaostaje za SAD, a azijski tigar je sve jači. Zato je EU odvojila čak 2,3 mlrd EUR, a spisak zemalja koje imaju pravo da učestvuju u ovom programu uključuje i Srbiju. Sjajno, zar ne!?

Srpski IKT klasteri su reagovali odmah. Pozvani su partneri iz Bugarske, Turske, Rumunije, Grčke, Makedonije, Bosne i tokom „DanubeIT konferencije“ koja je održana krajem maja 2014. u Novom Sadu, dogovoren je zajednički nastup ka dostupnim EU fondovima. Vojvođanski IKT klaster, IKT Mreža, Niški klaster naprednih tehnologija i IKT klaster Centralne Srbije su pokrenuli inicijativu da, za početak, regionalni IKT klasteri učestvuju na COSME pozivu koji je posvećen upravo klasterima, pod nazivom „Cluster Excellence“.

Veoma brzo smo imali nacrt projekta i bilo je izvesno da ćemo daleko pre roka za apliciranje, 20. oktobra 2014., imati spreman projekat.

Ispustili smo iz vida samo jednu (ne)mogućnost – da država Srbija nije zainteresovana za COSME program! Naime, Srbija nije pristupila COSME programu, za šta je bilo potreban potpis na određenim dokumentima i uplata „članarine“.  Nemamo drugo objašnjenje osim da Srbija nije zainteresovana. Ako izuzmemo mogućnost da u Vladi Srbije za ovo pitanje niko nije zadužen ili da su zaduženi potpuno nekompetentni ljudi – to bi ipak bilo previše, zar ne? Da ne bismo nagađali, poslali smo pitanje na adresu ministra privrede, ali do danas nismo dobili odgovor. Ako ga dobijemo, biće objavljen ovde.

Naravno, nisu samo srpski klasteri pogođeni. COSME ima daleko širi obim i doseg i tiče se ogromnog korpusa potencijalnih korisnika u našoj zemlji. Iskorišćen na pravi način, može značiti mnogo za konkurentnost naše privrede.
U svakom slučaju, od pokretača regionalne saradnje i zajedničkog nastupa za regionalne IKT klastere u regionu, od nosilaca „bronzane oznake“ kojom nas je program „Cluster Excellence“ nagradio u prethodnom periodu – spali smo na kočničare konzorcijuma iz kojeg moramo da izađemo kako ceo projekat ne bi „pao“ zbog nas iz Srbije.
Ne može se tako u Evropu!

Autor: Vojvođanski IKT klaster
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...