Home VestiEkonomija I dalje rampa na Južnom toku

I dalje rampa na Južnom toku

by bifadmin
Izgradnja gasovoda Južni tok i dalje izaziva varnice u odnosima Evropske unije i Rusije, a dodatno ih pale zvaničnici SAD. Srbija čeka ishod tih sporenja, a u interesu joj je da što pre počne realizacija tog projekta od kojeg očekuje velike investicije i uposlenost radne snage.  
južni tok 05
Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je danas da bi za ekonomiju Srbije bilo „vrlo loše“ ako bi bila zaustavljena izgradnja tog međunarodnog gasovoda. On je rekao da ga brine da bi izgradnja Južnog toka mogla da bude odložena na neodređeno vreme zbog pritisaka SAD na Evropsku uniju da, kako su rekli američki zvaničnici, „treba da prestane sa tim glupostima oko izgradnje Južnog toka“.
„Ako budu uspeli da da izvrše uspešan prtisak na Evropsku uniju, a izgleda da umeju to da rade, onda to može da se odloži na vrlo neodređeno vreme. To su velike investicije koje bi dale veliki efekat čitavoj privrednoj aktivnosti u Srbiji. Zaustavljanje bi bilo vrlo loše“, rekao je Stamenković.
Vašington je pozvao juče Evropu da se „prekinu sklopljeni prljavi poslovi“ za Južni tok, u čemu je prepoznat zahtev SAD da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopljeni za izgradnju gasovoda.
U EU je sve vidljivija podela na zemlje članice i velike kompanije koje su za to da se krene u izgradnju gasovoda Južni tok i vlade EU, naročito na severu Evrope, koje se, uz Ukrajinu, tome protive. Istovremeno Rusija očekuje da će izgradnja Južnog toka biti nastavljena kada bude imenovan novi šef Evropske komisije. Upitan o eventualnom nastavku rada na Južnom toku, ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak je rekao da projekat nije otkazan, prenela je ruska agencija Tas. Potpisani međuvladini sporazumi su važeći i na snazi, rekao je Novak novinarima u Kalinjingradu, dodavši da niko nije otkazao sporazum, kao i da se on ne može jednostrano raskinuti.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pitanje izgradnje gasovoda Južni tok pre svega pitanje odnosa Evropske unije i Rusije i da Srbija čeka na njihove odluke. „Mi smo sa strane, mi čekamo odluke velikih da bismo mogli da realizujemo odluke velikih“, rekla je ona i dodala da te odluke još nisu u potpunosti donate, osim odluke same Evropske unije da Južni tok „sasvim sigurno“ može da se gradi. Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je u Briselu da se „politički uslovi za projekat Južni tok nisu stekli, s obzirom na situaciju u Ukrajini, i da svi projekti moraju imati potpuni i jasan pravni osnov, kad je reč o propisima EU. Ona je istakla da će, „ako i kad politički uslovi ponovo postanu normalni, onda moći da počnu tehnički pregovori“ o Južnom toku.

Pročitajte i ovo...