Home VestiBiznis & Finansije Kad nema Fijata, jedva da ima izvoza

Kad nema Fijata, jedva da ima izvoza

by bifadmin

Problemi u realizaciji fijatovog vozila koje se montira u Kragujevcu uticali su kako na pad proizvodnje prarađivačke industrije, tako i na pad izvoza, ali i pratećeg uvoza komponenti i poluproizvoda.

U avgustu je izvoz Srbije iznosio 814,5 miliona evra, uvoz je bio 1.138,8 miliona evra, te je deficit u robnoj razmeni iznosio 324,2 miliona evra. U odnosu na avgust 2013 godine, izvoz je smanjen za 13%, uvoz je smanjen za 5%, dok je deficit u robnoj razmenih povećan za 23,6%.

zaustavljen izvoz automobila

U kumulativu još uvek postoje povoljni podaci, koje će podaci za septembar i oktobar verovatno pretvoriti u nepovoljne: izvoz je povećan za 4,9%, uvoz je povećan za 1,5%, a deficit je smanjen za 6,6%.

Dalje od FAS-a ne treba mnogo zagledati a da bi se videli ključni uticaji na osnovna kretanja u robnoj razmeni sa inostranstvom: ukupan izvoz smanjen je za 122,1 miliona evra, a izvoz drumskih vozila, koji je iznosio 38,7 miliona evra i bio je najmanji od avgusta 2012 godine (kada je montaža u Kragujevcu otpočela), smanjen je za 80 miliona evra i objašnjava dve trećine ostvarenog smanjenja ukupnog izvoza. U odnosu na juli ove godine, izvoz drumskih vozila smanjen je za 99 miliona evra, a u odnosu na rekord iz septembra 2013 godine čak za 154,7 miliona evra. Ovi podaci ukazuju da će izvoz u septembru imati još veću stopu pada, kako ukupni, tako i drumskih vozila.

Pad izvoza drumskih vozila objašnjava sa dve trećine pad ukupnog izvoza u avgustu. Pad uvoza drumskih vozila, tačnije delova za automobile koji se nalaze pod ovom kategorijom, skoro u potpunosti objašnjava pad ukupnog uvoza: ukupan uvoz je smanjen za 60,1 miliona evra, a uvoz drumskih vozila je smanjen za 58 miliona evra, pa je ostatak uvoza povećan za 2,1 miliona evra, po odbitku ovih proizvoda.

U avgustu je izvoz povrća i voća imao, nakon julske (58,8 miliona evra), novu rekordnu mesečnu vrednost (59 miliona evra), ali to nije moglo puno da utiče na ukupan rezultat, jer je rast u odnosu na avgust 2013 godine iznosio samo 3,3 miliona evra.

Uz drumska vozila najveći doprinos padu ukupnog izvoza dala je električna energija: dok je prošlog avgusta registrovan izvoz vredan 26,4 miliona evra, on je sad iznosio samo 2,1 miliona evra. Ali je zato uvoz električne energije povećan za tačno 10 miliona, sa 6,1 miliona u avgustu 2013 na 16,1 u istom mesecu 2014 godine.

Izvor: Makroekonomija.org

Pročitajte i ovo...