Home VestiEkonomija Kina troši 1,5 milijardu dolara na negu kućnih ljubimaca

Kina troši 1,5 milijardu dolara na negu kućnih ljubimaca

by bifadmin

Ljubitelji životinja pokreću jednu od najbrže rastućih industrija u Kini, ali svakako na ovaj trend najviše utiče i jedna od najnižih stopa nataliteta u svetu, koja je proizvela veliki broj parova srednje klase koji sve više novca odvajaju na negu svojih kućnih ljubimaca.

pas panda

Oko 7% domaćinstava u Kini ima psa, a 2% najmanje jednu mačku, prenosi CNN. Te brojke uskoro će biti i veće: Euromonitor predviđa da će vrednost industrije nege kućnih ljubimaca porasti za još 43% u narednih pet godina u Kini, odnosno na oko 2,2 milijarde dolara. Ovaj rast nije rezultat samo kvantitativnog povećanja (broja ljubimaca), već i potrebe za kvalitetnijom hranom i opremom za kuce i mace, kao i specijalnih usluga.

Velike globalne kompanije koje poseduju ogranke za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, kao što je Nestle sa Purinom, već se prilagođavaju potrebama na kineskom tržištu i izbacuju posebne proizvode prilagođene drugačijoj kulturi, kao što su pakovanja hrane na bazi tradicionalnih kineskih biljnih kultura. Što se tiče posebnih usluga, među vlasnicima pasa posebno je popularno ulepšavanje njihovih ljubimaca tako da liče na mini pande, a sve više njih šalje svoje kučiće i na časove pseće joge, tzv. „doge“ (dog + yoga na engleskom).

Pročitajte i ovo...