Home VestiIT i nauka Koliko znamo o bezbednosti na internetu?

Koliko znamo o bezbednosti na internetu?

by bifadmin

Srbija je ove godine po drugi put deo „Evropskog meseca sajber bezbednosti“, koji tokom oktobra sprovodi Agencija Evropske unije za bezbednost mreža i podataka (ENISA). Tim povodom, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je juče u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu panel diskusiju pod nazivom „Internet bezbednost 3 u 1“, a koju je vodio Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u RNIDS-u.

Učesnici panela bili su domaći i regionalni stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu, a pokušali su da odgovore na pitanja – koje su danas glavne pretnje internet bezbednosti za obične i poslovne korisnike, kako se zaštititi, šta rade državne institucije i šta se od njih očekuje, da li i koliko razmišljamo o bezbednosti, ali i ko obrađuje naše podatke, gde ih skladišti i koje su glavne opasnosti koje nas vrebaju onlajn.

U okviru prvog bloka, Jasmina Mešić, koordinatorka slovenačkog nacionalnog programa edukacije „Sigurni na Internetu“ pri ARNES SI-CERT-u predstavila je prisutnima njihovu Nacionalnu strategiju za sajber bezbednost, kao i primere i izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

bezbednost net

Zanimljivu analizu bezbednosti nacionalnih domena .RS i .СРБ predstavili su Luka Gerzić i Miloš Marčeta iz kompanije „Gerzić & Associates“. Prema najnovijim istraživanjima, u Srbiji trenutno ima 2,85 miliona korisnika Interneta, od čega 1,6 miliona kupuje/prodaje preko ove globalne mreže. Zanimljiv je podatak da svega 1/3 internet korisnika iz Srbije svoj online sadržaj čuva na serverima koji su u našoj zemlji.

Drugi blok panel diskusije obeležila je tema o bezbednosti pojedinačnih korisnika na Internetu i izazovima koje pred nas postavljaju društvene mreže. „Novi mediji nisu nebezbedni sami po sebi. Nebezbedno je naše ponašanje na njima, najčešće uslovljeno manjkom znanja o pravilnom i bezbednom ponašanju (posebno dece i mladih), zato je edukacija i prevencija ključna stvar kada su mladi i Internet u pitanju“, objasnila je Nikolina Ljepava, psiholog i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije.

Miloje Sekulić, suvlasnik i E-PR u agenciji “Homepage”, rekao je u toku panela da je potpuno pogrešno uverenje da postoji realni i virtuelni svet i da su tu pravila ponašanja nešto posebno drugačija, kao i da nas softveri štite. „Tehničke mere zaštite jesu potrebne, ali ne i dovoljne. Kako se Internet i društvene mreže, na kojima u većini slučajeva dajemo drugima svoj život kao na tanjiru, budu razvijale, opasnosti će biti sve više“, dodao je Sekulić.
Treća sesija se bavila bezbednošću poslovnih korisnika Interneta. Boško Radivojević, direktor kompanije “Mainstream”, objasnio je šta o bezbednosti treba da znaju vlasnici internet portala i onlajn prodavnica, dok je Jovan Šikanja, administrator za bezbednost kompanije Limundo govorio o ulozi zaposlenih, značaju edukacije i stvaranju kulture internet bezbednosti. Vladimir Marinkov iz advokatske kancelarije Guberina – Marinkov razjasnio je pravne aspekte bezbednosti na Internetu. „Ovoj oblasti se kod nas ne poklanja dovoljna pažnja, a opšti nivo svesti o bezbednosnim pretnjama i njihovim teškim posledicama po život i poslovanje vrlo je nizak u Srbiji”, zaključak je panel diskusije „Internet bezbednost 3 u 1“.

Osim odeljenja za visoko-tehnološki kriminal u MUP, koje se bavi istragama sajber krivičnih dela, u Srbiji još uvek nema institucije koja bi sistemski radila na poboljšanju informatičke bezbednosti. Osnovni okvir za funkcionisanje takve institucije trebalo bi da obezbedi novi Zakon o informatičkoj bezbednosti, na kome radi Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija. Takođe, kao organizacija od ključnog značaja za stabilnost i razvoj DNS sistema u Srbiji, RNIDS je kroz celokupnu svoju delatnost posvećen očuvanju bezbednosti na domaćem internet prostoru. RNIDS naročito vodi računa o edukaciji korisnika nacionalnih internet domena, kojima je posebno namenjen internet sajt www.domen.rs, na kom se bavi i ovom tematikom.

Pročitajte i ovo...