Home VestiEkonomija Manje plate u javnom sektoru, veći minus u državnoj kasi

Manje plate u javnom sektoru, veći minus u državnoj kasi

by bifadmin

Sredinom nedelje trebalo bi da saznamo detalje rebalansa ovogodišnjeg budžeta, a sudeći prema nezvaničnim informacijama manjak u državnoj kasi biće značajno uvećan uprkos merama štednje.

Kako Politika saznaje nacrt rebalansa budžeta predviđa prihode od 897.165.195.000 i rashode od 1.121.934.765.547 dinara. Minus u kasi mogao bi da dostigne skoro 225 milijardi dinara što znači da bi deficit, uprkos merama štednje, mogao da poraste za 42 milijarde na 224 milijardi dinara. Drugim rečima, sa nešto više od 4% minus u kasi bi mogao porasti na 7% BDP-a.

Zarade u javnom sektoru će izgleda biti linearno smanjene za oko 11%, a postoji mogućnost da, ukoliko se u međuvremenu ne donese uredba, ni oni sa zaradama manjim od 25.000 dinara mesečno neće biti izuzeti. Verovatno će biti i smanjenja penzija većih od 25.000 dinara, i to tako što će se razlika između neoporezovanih 25.000 do 40.000 dinara smanjiti za 22 odsto, a čekovi veći od 40.000 dinara biće umanjeni za 25 procenata. Procenat umanjenja računa se za iznos iznad 25.000 dinara. To znači da penzioneri mogu da izračunaju koliko će im primanja biti manja ako od ukupnog iznosa penzije, koja je do 40.000, oduzmu 25.000 dinara i razliku pomože sa 0,22 ili ako su im penzije veće urade isto i razliku pomnože sa 0,25.

stednja

Prekrojeni budžet trebalo bi da obuhvata izdatke za plate od 201 milijarde dinara, a transferi fondu PIO dostižu do 251 milijardu. Velika rashodna stavka su i izdaci za kamate (112 milijardi dinara), kao i subvencije (93,6 milijardi). U odnosu na prethodni plan subvencije, posebno za privredu, su povećane, što najverovatnije znači da su tu ukalkulisani i rashodi za Železaru u Smederevu, koja ipak nije našla strateškog partnera do ovog rebalansa.

Zvaničnici tvrde da će najveću uštedu pak doneti smanjenje zarada u javnom sektoru, koje bi u državnoj kasi trebalo da ostavi 70 milijardi dinara. Blic saznaje da će najveći gubitnici novog rebalansa budžeta osim zaposlenih u državnim preduzećima biti PIO fond, Narodna skupština u kojoj će takođe biti smanjene plate i Ministarstvo inostranih poslova u kojem će biti smanjena sredstva izdvojena za putovanja. Naviše bi trebalo da dobiju Republički fond za zdravstveno osiguranje, Dunav osiguranje (koje će za dokapitalizaciju dobiti 4,8 milijardi dinara) i političke stranke sa predstavnicima u Skupštini koje će iz nekog razloga dobiti mnogo više sredstava nego ranije.

Ostaje da se vidi da li će to zadovoljiti MMF od kojeg će Srbija u novembru tražiti novi stend baj aranžman.

Pročitajte i ovo...