Home VestiEkonomija I mrtvi zarađuju

I mrtvi zarađuju

by bifadmin

Američki magazin Forbs, poznat po svojim godišnjim listama najbogatijih ljudi, kompanija i sportskih timova, ovaj put je sačinio listu svetskih zvezda koje su, iako mrtve i po više decenija, prošle godine „zaradile“ milione dolara.

MichaelJackson

Kralj popa, Majkl Džekson, predvodi Forbsovu najnoviju listu sa 140 miliona dolara zarađenih u prošloj godini. Džekson je „objavio“ već drugi posthumni album (Xscape), a njegov lik se pojavio u obliku holograma na dodeli Bilbordovih godišnjih nagrada. Na drugom mestu ove pomalo bizarne liste je jedan drugi kralj, Elvis Prisli, koji i posle četiri decenije od smrti još uvek puni novčanike svojih naslednika (55 miliona u 2013.). Na trećem mestu je, pomalo neočekivano, Čarls Šulc, autor popularnog lika iz stripova i crtanih filmova Snupija, sa 40 miliona dolara).

U samom vrhu liste se nalaze, redom, i Elizabet Tejlor, Bob Marli, Merilin Monro, Džon Lenon, Albert Ajnštajn, Teodor Gajzel, Brus Li, Stiv Mekvin (!), Beti Pejdž i Džejms Din. Ova lista, piše Forbs, pokazatelj je da postoji barem finansijski život posle smrti. U smrti su ove poznate ličnosti jednostavno postale brendovi kojima je potrebno kvalitetno upravljanje, u ime producentskih kuća, kao i članova porodice koji polažu pravo na njihovu zaostavštinu.

Pročitajte i ovo...