Home VestiEkonomija Michelin otvorio novu fabriku guma u Pirotu

Michelin otvorio novu fabriku guma u Pirotu

by bifadmin

Michelin Grupa i njena kompanija u Srbiji Tigar Gume otvorili su novu fabriku u Pirotu koja bi trebalo da stvori još 500 novih radnih mesta i da poveća proizvodnju Tigra na 12 miliona guma godišnje. Sa dosadašnjim kapacitetima, Tigar je mogao da proizvede osam miliona guma godišnje.

Ova investicija koštala je Michelin 215 milliona evra ali će francuskoj kompaniji, kako se nada Jean-Dominique Senard, predsednik Michelin Grupe, pomoći da održi proizvodnju u Evropi u trenutku kada je mnoge kompanije iz auto industrije sele u druge delove sveta. Da bi Grupa to uspela, kaže Senard, novootvorena fabrika Big Tigar mora biti konkurentna, za šta po rečima Petra Nikolića, direktora proizvodnje, ima sve moguće preduslove – od najmodernije tehnologije do kvalitetnih radnika.

Kapacitet fabrike, odnosno nabavka dodatnih mašina, će rasti zajedno za tražnjom na tržištu, a do kraja 2016. godine bi trebalo da postigne svoj pun potencijal – godišnju proizvodnju od 12 miliona guma. Proizvodnja će biti zasnovana isključivo na budžet gumama koje će se prodavati pod različitim brendovima kao što su Tigar, Kormoran i Riken. Proizvodi nove industrijske jedinice će snabdevati evropsko tržište, tržište Rusije i ZND-a, kao i Afriku i Bliski istok. Francuska ambasadorka u Beogadu Christine Moro je ovim povodom izrazila nadu da će kompanija Tigar Gume postati jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Jean -Dominique Senard, Predsednik  Michelin Group
Da podsetimo, Michelin je 2009. godine postao vlasnik 100% preduzeća Tigar Gume, a pre dve godine potpisan je memorandum o razumevanju između Tigra, predstavnika Vlade Republike Srbije i grada Pirota. Od tada su zaposleni u Tigru i lokalni izvođači radova uspeli da izgrade postrojenje od 70.000 kvadratnih metara koje je u septembru počelo sa radom, a za ovaj poduhvat predsednik Michelin Grupe tvrdi da nikada do sada nije video takvu posvećenost zaposlenih.

Pročitajte i ovo...