Home VestiEkonomija EU: Mora još da se radi

EU: Mora još da se radi

by bifadmin

U današnjem brifingu za novinare pripadnici misije Evropske delegacije u Srbiji tumačili su pozitivne i negativne pomake u ekonomskim pitanjim sadržanim u najnovijem Izveštaju o napretku Srbije.

eu opstanak

Među negativnim nalazima ističu se prevelik nivo državnog subvencionisanja, postojanje državnog monopola u energetici, pošti, transportu i telekomu. „Napominjem da EU ne insistira da se velika državna preduzeća u ovim oblastima privatizuju, već da se restruktuiraju tako da počnu da ostvaruju profit. Odluka o njihovoj eventualnoj privatizaciji isključivo je na Vladi Srbije“, istakao je Frejk Janmat, šef sektora za evropske integracije pred okupljenim novinarima.

Takođe, bližeći se nivou javnog duga od 70% i sa fiskalnim deficitom od 7-8% BDP, očekuje se da će Srbija imati negativan privredni rast u ovoj godini (između 0,5 i 1%), delom zahvaljujući i efektima majskih poplava.

S druge strane, među pozitivnim pomacima navedeno je usvajanje Zakona o stečaju i privatizaciji, kao i izmena Zakona o penzijama, kao i veća konkurentnost srpskih proizvoda na tržištu EU, što se ogleda porastu izvoza u EU i udelom trgovinske razmene Srbije sa EU od 62%. Stabilna inflacija, u rangu ili čak ispod ranijeg cilja NBS takođe je pozitivan signal investitorima.

Pročitajte i ovo...