Home VestiEkonomija Minimalni pad prometa na Produktnoj berzi

Minimalni pad prometa na Produktnoj berzi

by bifadmin

Poslednje nedelje oktobra registrovan je minimalni pad prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Količinski obim trgovanja iznosio je 1.875 tona, što je za 4,34% manje nego prethodne nedelje, dok je ukupna dinarska vrednost ostvarenog prometa iznosila 28.365.200,00 dinara, što je za 28,04% manje, u odnosu na period od pre nedelju dana.

Tokom protekle nedelje, na organizovanom robno-berzanskom tržištu trgovano je kukuruzom, pšenicom i suncokretovom sačmom.

poljoprivreda

Kukuruz, kao i tokom prethodnih nedelja, apsolutno dominira u strukturi ukupnog prometa. Žutim zrnom trgovano je u ukupnoj količini od 1.675 tona, što čini skoro 90% prometa. Na tržištu se, kao posledica vremenskih uslova, nudi i kukuruz sa značajno većim sadržajem vlage od standardom propisanog. Takav kukuruz, vlage do 18,5%, postigao je cenu od 11,66 din/kg, sa PDV-om (10,60 din/kg, bez PDV-a). Kukuruzom standardnog kvaliteta, trgovano je u cenovnom rasponu od 12,90 din/kg, bez PDV-a, sa početka nedelje, do 13,20 din/kg, bez PDV-a, krajem nedelje. Jasno izražen uzlazni cenovni trend tokom nedelje, potvrđen je i prosečnom nedeljnom cenom od 14,39 din/kg, sa PDV-om (13,08 din/kg, bez PDV-a), koja je za 2,49% viša nego prethodne nedelje. Time je već drugu nedelju za redom cena kukuruza u blagom porastu.

Na tržištu pšenice, posle višemesečne cenovne stagnacije, predstoje dramatičnija dešavanja. Naime, tokom prethodne nedelje trgovano je samo pšenicom hektolitarske mase ispod minimalnog nivoa propisanog SRPS standardom, u količini od 78 tona, po ceni od 19,58 din/kg, sa PDV-om (17,80 din/kg, bez PDV-a). Međutim, do kraja nedelje, potencijalni kupci su podigli svoje cenovne kotacije do nivoa od 19,00 din/kg, bez PDV-a, ali prodavci nisu reagovali, što može da bude indikator cenovnog rasta hlebnog zrna u narednom periodu.

Pored dve najznačajnije žitarice u strukturi prošlonedeljnog prometa na “Produktnoj berzi”, participirala je još samo suncokretova sačma i to u ukupnoj količini od 122 tone, po prosečnoj ceni od 26,27 din/kg, sa PDV-om (21,89 din/kg, bez PDV-a), što je za 2,78% više nego prethodne nedelje.

produtkna

PRODEX

Porast cene suncokretove sačme, a posebno rast cene kukuruza, odrazili su se i na rast berzanskog indeksa. PRODEX na današnji dan beleži indeksnu vrednost od 194,36 poena, što je za 1,46 indeksnih poena više nego prošlog petka. Shodno periodu rasta cene kukuruza i PRODEX drugu nedelju za redom beleži porast indeksne vrednosti, u odnosu na minimume koje je beležio polovinom oktobra.

SVET

Vrednosti fjučersa na kukuruz već četvrtu nedelju za redom beleže rast, što predstavlja najduži niz u poslednjih sedam meseci, a njviše na osnovu upornih kiša koje ometaju napredak žetve. Cena ove žitarice je u oktobru mesecu poskupela za 17%, što je najviše od jula 2012. godine. Američka žetva kukuruza je u protekloj nedelji dostigla nivo od 46% (56% prošle godine; 65% petogodišnji prosek).

Setva ozime pšenice u SAD-u dostiglaje ove nedelje nivo od 84%, što se poklapa sa normalnim progresom za ovaj period godine. 54% useva je ocenjeno sa dobar/odličan, odnosno zanemarljivo manje nego godinu dana ranije.. Nedeljna izvozna prodaja je bila na razočaravajućem nivou od samo 299.400 tona, odnosno 34% manje od proteklog četvoronedeljnog proseka.
Cena kukuruza je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi skočila je za 4,01%, dok je pšenica skočila za 1,78% procenta poena.

Cena soje je skočila na četvoromesečni maksimum, nastavljajući tako najveći skok u poslednjih šest godine, na osnovu približavanja cene mesa rekordnom nivou, a koja je podstakla rast potražnje za hranom za svinje i živinu. Oko 42% američke soje ode u proizvodnju hrane za životinje. Cena soje je samo ovog meseca skočila za 15%, što je najviše od juna 2008. godine.
U poređenju sa prethodnom nedeljom soja je poskupela za 3,12%, dok je sojina sačma skočila za 7,83%.

U odnosu na prethotnu nedelju pšenica je u Parizu skuplja za 1,03%, dok je kukuruz pao za 0,17%. Pšenica je u Budimpešti pala u odnosu na prošlu nedelju za 0,1%, dok je kukuruz skočio za 8,36%.

Pročitajte i ovo...