Home Posle 5 Igrica za borbu protiv ebole

Igrica za borbu protiv ebole

by bifadmin

Ova kompjuterska igrica nije zabavna. U njoj imate samo jedan život a više desetina načina da ga izgubite, pri čemu je vaš neprijatelj nevidljiv. Virtuelni prostor u kojem se igra ograničen je na samo nekoliko šatora u jednoj sunčanoj zemlji a većina likova sa kojima se u igrici susrećete bavi se – povraćanjem. Pa ipak, uprkos ne preterano bajkovitom opisu, hiljade ljudi na svetu baviće se igranjem ove igrice.

Ona se zove Treniranje za borbu protiv ebole (Ebola Training Challenge). Napravili su je zajedno programeri, zdravstveni radnici, umetnici i naučnici. U pitanju je simulacija rada u karantinima i štabovima za pružanje pomoći za dobrovoljce pomoću koje oni stiču iskustvo za rad sa zaraženima ebolom.

ebola igrica

Ebola hara Zapadnom Afrikom, a jedini “zapadnjaci” koji su se do sada zarazili ovim virusom su doktori i medicinske sestre. Većina zdravstvenih radnika zapravo nema nikakva praktična iskustva u lečenju ove bolesti niti sa zaštitom od nje.

I dok se oragnizacije koje pružaju pomoć zaraženima ne prilagođavaju dovoljno brzo rapidnom širenju ebole, programeri rade u “real time”-u. Simulacija koju su napravili omogućiće zdravstvenim radnicima naviku da se uvek zaštite pri radu sa pacijentima koji boluju od ebole.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Ekonomista.

Pročitajte i ovo...