Home VestiEkonomija Objavljen poziv za učešće u privatizaciji “Železare”

Objavljen poziv za učešće u privatizaciji “Železare”

by bifadmin

Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv investitorima da do 1. decembra pošalju pisma o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji “Železare Smederevo”. Agencija je pozvala sve zainteresovane investitore da dostave pismo koje treba da sadrži, osim osnovnih podataka o investitoru i predlog indikativne cene, investicionog programa, okvirnog plana poslovanja i broja zaposlenih, objavljeno je u oglasu u današnjoj “Politici”.

zelezara-smederevo-70

Za učešće u privatizaciji “Železare” zainteresovano je nekoliko komnpanija. O privatizaciji “Železare” premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana u Londonu razgovarao sa predsednikom američkog “Esmarka” Džimom Bušarom, čija je kompanija potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje srpske čeličane i da će učestvovati na tenderu.

Prema pisanju medija, država bi trebalo da ostane vlasnik 20% “Železare”, a Amerikanci planiraju da pokrenu obe visoke peći i da sadašnju proizvodnju od 400.000 tona podignu na 2,2 miliona tona godišsnje. Prilikom preuzimanja “Železare” nijedan od oko 5.000 radnika ne bi trebalo da bude otpušten.

Vlada Srbije je vlasnik “Železare” od februara 2012. kada ju je za 1 USD kupila od američkog “U.S. Steel” koji se povukao zbog gubitaka. Prvi tender za prodaju “Železare” raspisan je aprila 2012. godine, a ruski “Uralvagonzavod” se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje “Železare Smederevo” je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 mlrd EUR.

Država “Železari” mesečno daje 8,5 do 10 mil EUR, ali to preduzeće bankama duguje 260 mil EUR, dobavljačima 120 mil EUR i za sirovine još 145 mil EUR. Te dugove će najverovatnije preuzeti država.

Izvor: eKapija, Beta

Pročitajte i ovo...